Χαλβάς με σιμιγδάλι : Ελάχιστους ξέρω που θα πουν όχι σε έναν καλοκαβουρντισμένο σιμιγδαλένιο χαλβά, πασπαλισμένο με άχνη και μπόλικη κανέλα.
Yλικά:
- 1 φλ. φυστικέλαιο
- 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 ½ - 3 φλ. ζάχαρη
- 4 φλ. τσαγιού νερό
- 150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε.
- 2 κ. γλυκού κανέλλα και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις δέσουν τα υλικά αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε λίγο –λίγο το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί. Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμείτε (από ανοικτό έως σκούρο καφέ).
- Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και την κανέλλα και ανακατεύετε.
- Ρίχνετε το σιρόπι - που έχει κρυώσει - και συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι από το σιμιγδάλι.
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να «ηρεμήσει» για 15-20 λεπτά.
- Αδειάζετε τον χαλβά σε φόρμα πιέζοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώστε να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας.
- Mετά από λίγο αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με την κανέλλα.