How to Cook: Μην πετάξετε τίποτα!

Πώς τα υπόλοιπα της προηγούμενης μέρας γίνονται τέλειο φαγητό για την επόμενη. Το φαγητό της προηγούμενης μέρας; Ναι, ψηφίζουμε γαστρονομική ανακύκλωση! Αν κάποιος έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι ο Τζέιμι Ολιβερ, ο διάσημος Άγγλος που έκανε τη μαγειρική το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό προϊόν, θα έκανε σειρά εκπομπών για το φαγητό της προηγούμενης οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ότι πρόκειται για αστείο.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, στην Αγγλία κάνει μεγάλη επιτυχία η καμπάνια Love Food, Hate Waste  με κεντρικό μήνυμα Μην πετάξετε τίποτα! που εξηγεί πώς τα λίγα μπορούν να γίνουν πολλά με μερικά έξυπνα κόλπα.
Ο κεντρικός κανόνας είναι μια μέρα κατσαρόλα, δυο μέρες φαγητό υποστηρίζοντας ότι κάθε εβδομάδα χάνουμε πάνω από 50 ευρώ πετώντας τα υπόλοιπα από το κυριακάτικο ψητό ή τον αρακά ενώ θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώσουμε σε νέες συνταγές. Και μπορεί το φαγητό της προηγούμενης να ήταν ο εφιάλτης μας παιδιά αλλά οι μαμάδες είχαν μια σοφία που αποδεικνύεται πολύτιμη. Κατεβάστε, λοιπόν, τις συνταγές και βάλτε στοίχημα μια εβδομάδα να μην πετάξετε τίποτα!

Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που περίσσεψαν:

Η χωριάτικη:
λιώνουμε την υπόλοιπη στο μπλέντερ και προσθέτουμε στα φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες, αρακά, στη γέμιση για γεμιστά και σε οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα για κοτόπουλο ή κρέας

Η πράσινη σαλάτα:
ψιλοκόβουμε στο σπανακόρυζο, πρασόρυζο ή λαχανόρυζο καθώς και σε πίτες, σουφλέ, τάρτες ή φρικασέ

Το ψητό κοτόπουλο ή κρέας:
κάνουμε κοκκινιστό ή λεμονάτο με ρίγανη (τα πιπέρια και μπαχάρια του ψητού δίνουν επιπλέον γεύση)

Τα μακαρόνια:
φτιάχνουμε au gratin με τριμμένα τυριά, αλλαντικά, αρακά ή σπανάκι και βούτυρο(καλύπτουμε με μπεσαμέλ και ψήνουμε στον φούρνο) ή τηγανητά (ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο, αναμειγνύουμε τα μακαρόνια με 3 χτυπημένα αβγά, ζαμπόν σε κομματάκια και τριμμένα τυριά και τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές όπως ακριβώς στην ομελέτα)

Ο κιμάς από τη χτεσινή μακαρονάδα:
προσθέτουμε σε γέμιση για ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια ή οποιοδήποτε λαχανικό, σοτάρουμε με πλιγούρι, κρεμμύδι, κουκουνάρι, μυρωδικά και μαϊντανό και γεμίζουμε παντζαρόφυλλα, μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλα, ή φτιάχνουμε κιμαδόπιτα (σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά, σβήνουμε με μισό ποτηράκι λευκό κρασί και, μόλις τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με 2 φλιτζάνια διάφορα τριμμένα τυριά, ελάχιστη κανέλα και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και ψήνουμε στους 200°C)

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.