Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-1: Με Χασάν "σφράγισε" το 46ο πρωτάθλημα

  Πρωταθλητής Ελλάδας για 46η φορά στην ιστορία του και δεύτερη συνεχόμενη είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χασάν (δυο γκολ) νίκησε 3-1 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι των αιωνίων.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε πανάξια το 46ο πρωτάθλημα στην ιστορία του και δεύτερο συνεχόμενο με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν 3-1 στο ντέρμπι των αιωνίων τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο και απέχουν πλέον 22 βαθμούς από τον δεύτερο Άρη με επτά αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση των playoffs της Super League Interwetten.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Αχμέντ Χασάν, ο οποίος μπήκε αλλαγή αντί του τραυματία Μπα στο 36' και έμελλε να ορίσει την τύχη του αγώνα με δυο δικά του γκολ. Οι πράσινοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Μακέντα, αλλά ο Αιγύπτιος φορ σκόραρε εις διπλούν και χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στους ερυθρόλευκους. Στο 97' διαμόρφωσε το τελικό σκορ ο Μπρούμα. Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν και τα κατάφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο.

ΦΟΥΡΙΟΖΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να επιβάλει τους... κανόνες του στο χορτάρι και από τα πρώτα λεπτά πήρε τα ηνία του ντέρμπι, αναγκάζοντας τον Παναθηναϊκό σε παθητικό ρόλο με το "καλημέρα". Πριν το δεκάλεπτο οι Πειραιώτες είχαν ήδη δυο καλές στιγμές για να σκοράρουν με τους Μασούρα (προβολή στο 4') και Σεμέδο (κεφαλιά αουτ στο 7'), ενώ στο 12' το γκολ του Ελ Αραμπί με προβολή σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ, καθώς ο Φορτούνης ήταν εκτεθειμένος όταν πήρε τη μπάλα από τον Μαροκινό.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, με τους πράσινους την ίδια στιγμή να αδυνατούν να βγουν με αξιώσεις μπροστά και ο Σα ήταν θεατής στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε όμως να εξαργυρώσει την κυριαρχία του με ένα γκολ που θα τον έκανε το αφεντικό του ντέρμπι.

ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ VAR ΚΑΙ... ΧΑΣΑΝ

Για να φτάσουμε στο 28ο λεπτό, όταν ο Μακέντα έκανε ντρίμπλα στον Σεμέδο εκείνος τον ανέτρεψε και ο διαιτητής Μπέμπεκ αρχικά έδειξε κίτρινη στον Ιταλό φορ για θέατρο. Το VAR όμως έδειξε ότι υπήρχε παράβαση, το συμβουλεύτηκε ο Κροάτης διαιτητής και υπέδειξε την άσπρη βούλα, παίρνοντας και πίσω την κάρτα στον Μακέντα. Εκείνος ανέλαβε την εκτέλεση, νίκησε τον Σα και σκόραρε για πρώτη φορά απέναντι στους Πειραιώτες. Οι πράσινοι ήταν μπροστά στο σκορ κόντρα στη ροή του αγώνα.

Στο 36ο λεπτό, ο Μπα τραυματίστηκε, ο Μαρτίνς έριξε στην αναμέτρηση τον Χασάν και εκείνος έμελλε να πρωταγωνιστήσει πριν πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια. Το σύστημα άλλαξε από 3-4-3 σε 4-4-2 από τον Πορτογάλο κόουτς. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ήρθε και η ισοφάριση. Ο Χολέμπας έκανε τη σέντρα από τα αριστερά με τον Αιγύπτιο στο κέντρο της περιοχής και στο ύψος της μικρής περιοχής να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 μετά την ασθενή απόκρουση του Διούδη.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΧΑΣΑΝ

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, οι πράσινοι πατούσαν καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου. Στο 61' ο Ελ Αραμπί έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά με χρήση VAR το τέρμα ακυρώθηκε σωστά, καθώς είχε προηγηθεί χέρι του Χασάν, ενώ τέσσερα λεπτά ο Πούγγουρας αντίκρισε δεύτερη κίτρινη, χρησιμοποιώντας τον αγκώνα του σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Αιγύπτιο φορ. Ο Ολυμπιακός είχε παίκτη παραπάνω και αρκετό χρόνο για να βρει ένα δεύτερο γκολ.

Ακολούθησε διπλή αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Οι Μπρούμα και Καμαρά μπήκαν στο ματς αντί των Φορτούνη και Μπουχαλάκη. Αλλαγές προσώπων από τον Πέδρο Μαρτίνς που ήθελε να βάλει και δύο παίκτες ξεκούραστους στο ματς. Στο 72', ο Χασάν φρόντισε να βάλει για τα καλά τη σφραγίδα του στο ντέρμπι των αιωνίων. Ο Μπρούμα σέντραρε από τα δεξιά, ο Χασάν έκανε την προβολή προ του Διούδη και νίκησε τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού για το 2-1 του Ολυμπιακού.

"ΚΛΕΙΔΩΣΕ" ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Έχοντας πλέον το προβάδισμα στο σκορ και παίζοντας με παίκτη παραπάνω, ο Ολυμπιακός ήθελε να "κλειδώσει'" το τρίποντο και το πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι κυνήγησαν και τρίτο γκολ στα εναπομείναντα λεπτά, έχασαν ορισμένες καλές ευκαιρίες με τον Χασάν (75' και 82'), με τους πράσινους στο ίδιο διάστημα να έχουν δυο καλές στιγμές με τον Καρλίτος στο 86' και στο 88' (τρομερό μπλοκάρισμα του Σα). Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (97') και σε αντεπίθεση ο Μπρούμα έστειλε τη μπάλα στα ανυπεράσπιστα πράσινα δίχτυα και οι Πειραιώτες πανηγύρισαν έναν πανάξιο τίτλο, τον 46ο της ιστορίας τους.

Οι Αραμπί και Χασάν πανηγυρίζουν νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Super League

Ο Ολυμπιακός τα έβαλε με όλους και με όλα και  αυτό το πρωτάθλημα ήταν η αποθέωση της έννοιας ομάδα.

Πόσα τέτοια κείμενα έχουν γραφτεί και πόσα ακόμη θα γραφτούν; Ο Ολυμπιακός είναι και μαθηματικά πρωταθλητής. Είναι η 46η κατάκτηση τίτλου για τους Πειραιώτες. Σε 85 διοργανώσεις στην χώρα μας, τα 46 τρόπαια έχουν καταλήξει στο λιμάνι. Αν μη τι άλλο ένα ποσοστό φοβερό και τρομερό!

Σε μια περίεργη σεζόν. Πολύ περίεργη. Γιατί η πανδημία, επέβαλλε στις ομάδες να το πάνε δίχως σταματημό. Και σε αυτόν τον διετή μαραθώνιο αν το δούμε συνολικά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει ένα ντάμπλ, να καπαρώσει νωρίς τη φετινή κούπα και να είναι μέσα -ξανά- στο κύπελλο.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένα οπαδός; Ή ο Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι στο διοικητικό τιμόνι; Κάθε ομάδα έχει τις στιγμές της. Δύσκολες, μυστήριες, ευχάριστες, μοναδικές. Κάθε παιχνίδι είναι και μια ξεχωριστή τέτοια ιστορία. Κρίνεται αυτόνομα άσχετα αν αυτό ενοχλεί όσους θέλουν να τα βλέπουν μόνιμα άσπρα ή μόνιμα μαύρα.

Δικό τους πρόβλημα, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Ο Ολυμπιακός τις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες, τις έγραψε με μεγάλα γράμματα. Όχι δεν κρύφτηκε πολλές φορές το τόπι στην Super League Interwetten, αλλά σε σχέση με όλες τις άλλες ομάδες, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αξιόπιστοι και οι μοναδικοί που γνώριζαν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν. Και πως να το κάνουν.

Με ηρεμία στο προπονητικό τους κέντρο και ησυχία στα αποδυτήρια. Αυτό είναι το νούμερο ένα για εμένα. Ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι, βλέπουν 95 λεπτά την εβδομάδα και τέλος. Η ζωή όμως μιας ομάδας, ενός συνόλου ανθρώπων, είναι η καθημερινότητά της. Σκεφτείτε λοιπόν, πόσο πιο δύσκολο γίνεται όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο κλάμπ της χώρας, έναν οργανισμό που έχει μάθει να ζει στην πίεση.

Ο Ολυμπιακός του Πειραιά είναι ξανά πρωταθλητής, έχοντας δώσει μακράν τα περισσότερα παιχνίδια από όλους τους άλλους. Γιατί είναι και ο μόνος που αν μη τι άλλο προσπαθεί να το πάει όσο πιο μακριά γίνεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά στην συμπεριφορά τους στο γήπεδο στην διάρκεια της σεζόν.

Ναι, είχαν και παιχνίδια που δεν τους "κάθισαν". Αν όμως όλα γίνονταν όπως θα ήθελαν, ε, δεν θα μιλάγαμε για ποδόσφαιρο με ανθρώπους αλλά με καλοκουρδισμένα ρομπότ που εμφανίστηκαν από άλλο πλανήτη. Η ομάδα και ο προπονητής της, δίχως κόσμο πορεύτηκαν για πολλούς μήνες ακόμη κι αν χρειάστηκε να "τα βάλουν" με τους εαυτούς τους.

Με προσθήκες που δεν έπιασαν (πχ Πέπε) και άλλους που βγήκαν από το πρώτο ματς (πχ Εμβιλά). Με παίκτες που κέρδισαν εμπιστοσύνη (πχ Ανδρούτσος) και άλλους που έκαναν παπάδες ακόμη κι αν χρειάστηκε να έρχονται από τον πάγκο (πχ Φορτούνης). Με παίκτες που άντεξαν την κριτική (πχ Μασούρας, Μπουχαλάκης, Σα) και άλλους που διέλυσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους (πχ Ελ Αραμπί).

Θα μπορούσα να γράψω για όλους κάτι και αυτό είναι δικό τους κατόρθωμα. Με τον τρόπο του ο καθένας να 'χει αφήσει και κάτι μέσα στη σεζόν. Θεωρώ ότι εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Μαρινάκη που έχει μάθει να υπομένει και να στηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό ο έχων το γενικό πρόσταγμα να μην θωλώνει και να δείχνει στους υφισταμένους του ότι μπορεί να κρατήσει γερά το... τιμόνι ενός τόσο μεγάλο καραβιού!

Προπονητές και παίκτες από 'κει και πέρα, καλούνται να κάνουν το απλό για την αξία τους (αγωνιστική και οικονομική). Όσον αφορά στο ματς με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα μπήκε δυνατά, αλλά σε μια κατάσταση αμυντικής της ανισορροπίας οι "πράσινοι" πήραν το πέναλτι και έβαλαν δύσκολα.

Ο Ελ Αραμπί πανηγύρισε δυο φορές τζάμπα (το δεύτερο τέρμα του ακυρώθηκε για λάθος λόγο), ο Χασάν όμως ισάριθμες φορές όχι. Του έμελλε να είναι ο πρωταγωνιστής. Δεν δόθηκε ένα πέναλτι στον Φορτούνη στα χασομέρια του ημιχρόνου, ωστόσο η ανατροπή επιτεύχθηκε και με εξαίρεση τις κινήσεις του Καρλίτος στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς, ο Ολυμπιακός είχε δικό του το ματς.

Ε, όταν χρειάστηκε να πέσει και λίγο... γκάζι από τον πάγκο (εκεί γύρω στο 84'), αυτό έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η ισοφάριση από τον ΠΑΟ των δέκα παικτών. To... κερασάκι το έβαλε ο Μπρούμα με μια φάση που δε συνηθίζεται (κόντρα χωρίς αντίπαλο τερματοφύλακα).

Η μοίρα του Ολυμπιακού, είναι μια και μοναδική. Οι γενιές αλλάζουν, άνθρωποι "φεύγουν", άλλοι έρχονται, αυτό που δεν διαφοροποιείται είναι το DNA του οργανισμού. Θέλει τα πάντα, θέλει τους τίτλους. Και όταν είσαι τέτοιο κλάμπ, η χαρά κρατάει λίγο, γιατί αυτό που δεν σταματάει να σβήνει είναι η δίψα για τον επόμενο στόχο. Το 46 είναι μεγάλο νούμερο, αλλά το μόνο που θα ενδιαφέρει κάθε Ολυμπιακό από 'δω και πέρα, είναι πως θα το κάνει... 47!


Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.