
Το λες κι ένα από τα πιο… ξεκούραστα διπλά του Ολυμπιακού αυτό στη Μασσαλία.
Ο Ολυμπιακός με μεθοδική εμφάνιση άλωσε τη Μασσαλία κι έβαλε από τη 2η κιόλας αγωνιστική της League Phase πλώρη για τους 16 του Europa League.
Ο Ολυμπιακός με μεθοδική εμφάνιση άλωσε τη Μασσαλία κι έβαλε από τη 2η κιόλας αγωνιστική της League Phase πλώρη για τους 16 του Europa League.
Μαρσέιγ - Ολυμπιακος 0-1: Θρύλος είσαι και στη Μασσαλία!
Ο Ολυμπιακός εάν και πέρασε αρκετά δύσκολες στιγμές στο Βελοντρόμ κατάφερε να βγει ο μεγάλος νικητής σε μία βραδιά που στερήθηκε με το γνωστό γαλλικό μπάχαλο τον κόσμο του. Μεγάλο ματς ο Ορτέγκα και σκόρερ του 0-1 ο Έσε.
Μαρσέιγ – Ολυμπιακός: Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες
Η γηπεδούχος Μαρσέϊγ άρχισε τον αγώνα με γκολκίπερ τον Λανζέ και άμυνα με τους Γουεά, Μεϊτέ, Αγκέρντ και Έμερσον. Κέντρο με τους Ναντί, Γκόμες και Αμπντελί και μπροστά ως τριάδα οι.Αμπνταλάχ, Μοπέ και Παϊσάο.
Οι 11 εκλεκτοί του κόουτς Αγκουαθίλ για το Μαρσέιγ – Ολυμπιακός είχαν και μίνι ανατροπές. Ο Βάσκος τις έκανε τις διαφοροποιήσεις του ξεκινώντας τον Έσε ως βασικό στον άξονα και τον Γιάρεμτσουκ ως σέντερ φορ φυσικά. Ο σχηματισμός του Ολυμπιακού: Ορτέγκα ο γκολκίπερ, άμυνα με Μπρούνο, Πιρόλα, Ρέτσο και Σαλιακα. Κέντρο με Έσε και Πουέρτα και τριάδα με Ζότα - Τσικίνιο και Ζέλσον πίσω από τον Γιάρεμτσουκ.
Ο Έσε έκανε το «χτύπημά του» την καίρια στιγμή και βρήκε δίχτυα για το 0-1
Η Μαρσέιγ μπήκε πιο δυνατά και επικίνδυνα στο παιχνίδι του Βελοντρόμ. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Σάλιακας έδιωξε καίρια σε κόρνερ μία πολύ επικίνδυνη επίθεση της Μαρσέιγ. Στο 17ο λεπτό ο Ζέλσον έπειτα από συνεργασία με τον Γιάρεμτσουκ έκανε ένα σουτ που όμως δεν ήταν δυνατό και πήγε στα χέρια του γκολκίπερ της Μαρσέιγ. Στο 24’ ο Έσε έκοψε σουτ αντιπάλου και στο 27’ ο Πιρόλα ανέκοψε νέα επίθεση των Γάλλων.
Στο 37’ ο Ορτέγκα είχε εξαιρετική επέμβαση σε σουτ του Αμπνταλάχ ενώ 2 λεπτά πριν είχε προηγηθεί καίριο στοπ του Ρέτσου στον Γκόμες. Ο Ολυμπιακός παρότι δεν είχε ένα φοβερό πρώτο μέρος βρήκε πρώτος το γκολ μετά από μία στατική φάση. Ο Τσικίνιο ήταν που έκανε τη σέντρα για να σκοράρει ο Έσε με κεφαλιά στο 42ο λεπτό και να πανηγυρίσει έξαλλα φιλώντας το σήμα του Ολυμπιακού. Στις καθυστερήσεις ακυρώθηκε ως οφσάιντ τέρμα του Γιάρεμτσουκ και το πρώτο ημίχρονο έκλεισε στο 0-1.
Η χαμένη φάση του Ζότα και ο φύλακας κέρβερος Ορτέγκα
Στην επανάληψη η Μαρσέιγ έβγαλε αντίδραση ξανά όπως ακριβώς αναμενόταν να συμβεί. Αρχικά στο 55ο λεπτό ο Ζότα είχε ένα σουτ από καλή θέση πάνω σε αντίπαλο. Η Μαρσέιγ ωστόσο επέστρεψε στο παιχνίδι και ξαναέβγαλε την επιθετική της ποιότητα. Στο 59’ ο Ρέτσος αποσόβησε σίγουρο γκολ αν και με μεγάλη δόση ρίσκου και ενω η μπάλα πήγαινε προς τα δίχτυα του Ορτέγκα. Στο 61’ η Μαρσέιγ έχασε πολύ μεγάλη φάση με το σουτ του Παϊσάο να περνάει έξω.
Στο 64’ ο Έσε είχε την ατομική ενέργεια και ένα σουτ που μπλόκαρε ο Λανζέ. Στο 66’ ο Ορτέγκα είχε σπουδαία διπλή επέμβαση. Ο Γερμανός γκολκίπερ συνέχισε το κρεσέντο του και μετά και σε μία πολύ δυνατή για αυτόν βραδιά.
MVP: Ο Ορτέγκα. Ο Γερμανός έχει κάνει ένα φοβερό και γεμάτο παιχνίδι, βγάζοντας σχεδόν τα... πάντα σε αυτόν τον αγώνα. Όπου χρειάστηκε ήταν εκεί και ενώ φοβερές μάχες έδωσαν και οι δύο στόπερ, Ρέτσος και Πιρόλα.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Η επιλογή του σκόρερ του 0-1 Έσε είναι προφανής. Γκολ που μπήκε σε ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός το είχε μεγάλη ανάγκη και από κάθε άποψη. Όσοι έπαιξαν έκαναν γενικά κατάθεση ψυχής από τους Πειραιώτες. Η είσοδος του Φορτούνη βοήθησε τον Ολυμπιακό να κρατήσει και να κυκλοφορήσει πιο καλά τη μπάλα.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σχεδόν όλοι οι μεσοεπιθετικοί της Μαρσέιγ. Ναι παίκτες με ποιότητα αλλά δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε γκολ κάποια από τις φάσεις τους. Ο Ολυμπιακός από την άλλη περίμενε περισσότερα σε τέτοια βραδιά από πολύ καλούς παίκτες του όπως ο Ζέλσον.
Η ΓΚΑΦΑ: Θα βάλουμε την φάση του 0-1 για την άμυνα των Γάλλων. Εκεί που δέχθηκαν το γκολ του Έσε μην μπορώντας να τον σταματήσουν.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Τα όποια θέματα της διαιτησίας είχαν να κάνουν με φάουλ και κάρτες περισσότερο και λιγότερο με άλλες περιπτώσεις. Στη φάση του 0-1 του Έσε υπήρξε και τσεκάρισμα της φάσης για πιθανότητα φάουλ του Ρέτσου με το τέρμα να επικυρώνετα κανονικά.
Σε ό,τι κατάσταση κι αν βρίσκεται η ιδιόρρυθμη Μαρσέιγ δεν είναι εύκολο για καμία ελληνική ομάδα να νικήσει μέσα στο Βελοντρόμ, μία από τις πιο βαριές γαλλικές φανέλες. Θέλει ικανότητα, πλάνο, σοβαρότητα, πειθαρχία, ισορροπία, συνοχή, μαχητικότητα και θέληση προκειμένου να εκμεταλλευτείς ότι η Ολιμπίκ βρίσκεται στα κάτω της και να περάσεις από αυτή την… εχθρική έδρα.
Ο Ολυμπιακός είχε όλα τα παραπάνω σε περίσσιο βαθμό και δικαίως επιστρέφει στον Πειραιά, έχοντας στις αποσκευές του ένα τρίποντο, που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την απευθείας πρόκριση στους 16 του Europa League.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινάς με το 2×2 κι έχεις στην επόμενη εξάδα αγώνων, να παίξεις μεταξύ άλλων με τη Σπάρτα Πράγας (εντός), με την Τορένσε (εντός) και την Τσέλιε (εκτός), δεν μπορείς παρά να στοχεύεις στην πρώτη οκτάδα της League Phase.
Φυσικά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάτσει κάπου η στραβή, διότι τίποτα στην Ευρώπη δεν είναι απλό. Ασφαλώς υπάρχουν και δύσκολα ματς (Μίλαν, Ρεν, Χοφενχάιμ), ωστόσο η εκκίνηση του Ολυμπιακού του δίνει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει σε τέτοια συγκομιδή, που θα τον κάνει να γλιτώσει τον ενδιάμεσο γύρο.
Όλα αυτά βέβαια, είναι ακόμη μακρινά. Η ουσία για τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή είναι ότι κερδίζει, ότι χτίζει σερί, ότι τονώνει την αυτοπεποίθησή του και κυρίως ότι δείχνει να πιστεύει στη μέθοδο και τη δουλειά του νέου προπονητή, αφήνοντας πλέον οριστικά πίσω του τη μαυρίλα, των πρώτων δύο εβδομάδων του Σεπτεμβρίου, όταν πήρε τη δύσκολη απόφαση να χωρίσει τους δρόμους του με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

