Το iPhone πιο ενεργοβόρο από άλλες οικιακές συσκευές

Μη σας ξεγελά το μέγεθος...Μπορεί να είναι μικρό, αλλά «τρώει» περισσότερη ενέργεια από ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Το iPhone 5 έχει ύψος 123,8 χιλιοστά και πλάτος 58,6 χιλιοστά, ενώ τα ψυγεία συνήθως έχουν ύψος  1, μέτρο. Όμως το «έξυπνο» κινητό της Apple καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους!

Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα τεχνολογίας Digital Power Group, ένα μέσο ψυγείο έχει ενεργειακή κατανάλωση που αγγίζει τις 322 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, ενώ ένα iPhone φτάνει περίπου τις 361 κιλοβατώρες τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των κέντρων δεδομένων που είναι υπεύθυνα για τις ασύρματες συνδέσεις και τη ροή δεδομένων (data streaming) της συσκευής.

Τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα καταναλώνουν περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 1.500 τεραβατώρες, τη στιγμή που μια τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση περίπου 90.000 κατοικιών για έναν ολόκληρο χρόνο.

Η «πείνα» του iPhone για ενέργεια, λένε οι επιστήμονες, είναι περισσότερη από αυτή που έχει η μεγαλύτερη κουζίνα. Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η φόρτιση ενός «έξυπνου» κινητού χρειάζεται λίγη ενέργεια, όμως η κατανάλωση ενέργειας εκτοξεύεται όταν αυτό συνδεθεί σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Τους ειδικούς απασχόλησε επίσης η καύση άνθρακα. Περισσότερο από το 55% της ενέργειας που απαιτεί η χρήση των συσκευών της Apple, προέρχεται από την καύση άνθρακα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι όσο ο άνθρακας αποτελεί τη φθηνότερη πηγή ενέργειας, τόσο περισσότερο θα προτιμάται για την παραγωγή ενέργειας συγκριτικά με άλλες πηγές, συμβάλλοντας έτσι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Apple από τη μεριά της αναφέρει ότι εργάζεται πυρετωδώς με σκοπό την πλήρη λειτουργία της εταιρείας με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

iPhone 3GS

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.