Ριζότο μανιταριών (Ριζότο με φρέσκα μανιτάρια Champignon)


Το ριζότο μας πρέπει να είναι κρεμώδες και οι κόκκοι του ρυζιού να είναι βρασμένοι και ολόκληροι!

Υλικά:(για 1 μερίδα)
4 κ.σ. ρύζι για ριζότο (Λαḯς της Agrino)
4 κομμάτια αποξηραμένα μανιτάρια Porcini
3 μέτρια φρέσκα μανιτάρια Champignon (λευκά ή καφέ) κομμένα
½ μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο λευκό ξηρό κρασί ελαιόλαδο
λίγο αγελαδινό βούτυρο π.χ. Lurpak
λίγη τριμμένη παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano) 
τριμμένο πιπέρι,
αλάτι προαιρετικά

Εκτέλεση:Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια Porcini σ’ένα κατσαρολάκι με 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό.
Τα μανιτάρια Porcini θα ενυδατωθούν και θα δώσουν ένα καφέ χρώμα στο νερό.
Αυτό το νερό από τα μανιτάρια θα είναι και ο ζωμός μας για το ριζότο και πρέπει να διατηρηθεί ζεστό.   
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια Champignon με μια βρεγμένη πετσέτα και τα κόβουμε.
Το σκεύος που θα κάνουμε το ριζότο πρέπει να έχει μεγάλο πάτο για να ψήνονται όλοι οι κόκκοι του ρυζιού ομοιόμορφα,
οπότε χρησιμοποιούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια αντικολλητική πλατιά κατσαρόλα.

Βάζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι,
ρίχνουμε μετά και το ρύζι και το σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς
μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, στη συνέχεια προσθέτουμε μια κουτάλα από τον ζωμό μας συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μόλις ρουφήξει το ρύζι το ζωμό προσθέτουμε ξανά μια κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε
και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία συνέχεια. 
 
Μετά από 12 λεπτά προσθέτουμε πάλι μια κουτάλα ζωμό και βάζουμε και τα μανιτάρια Champignon
και Porcini και ανακατεύουμε,
μόλις το ρύζι ρουφήξει το ζωμό προσθέτουμε ξανά μια κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε.
Στα 16 λεπτά τσεκάρουμε έναν κόκκο ρυζιού, εάν θέλει και άλλο βράσιμο το ρύζι
και δεν έχει υγρά η κατσαρόλα προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό και ανακατεύουμε,
εάν δεν θέλει άλλο βράσιμο τότε αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα
και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η παρμεζάνα.

Tips:
Δεν δυναμώνουμε ούτε χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο μαγειρεύουμε το ριζότο.
Για να κάνουμε ριζότο χρησιμοποιούμε ρύζι για ριζότο.
Τα πιο γνωστά ρύζια για ριζότο είναι το Αρμπόριο και το Καρναρόλι αλλά είναι δυσεύρετα!
Εάν τελειώσει ο ζωμός από τα μανιτάρια Porcini και δεν έχει βράσει ακόμα το ρύζι, προσθέτουμε νερό που πρέπει να είναι ζεστό.
Εάν δεν έχετε μανιτάρια φρέσκα Champignon δεν πειράζει, αντικαταστήστε τα με αποξηραμένα μανιτάρια Porcini
που θα τα βάλετε να μουσκέψουν απότην αρχή.
Προσοχή στο αλάτι γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή, οπότε αφού δοκιμάσετε στο τέλος το ριζότο και επιθυμείτε προσθέστε αλάτi.




Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.