Moskva: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η Μόσχα και το Κίεβο δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις φλόγες που τύλιξαν το καταδρομικό, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο πλοίο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές και να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε το σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος με πυραύλους Neptune, γεγονός που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας πως ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στο κατάστρωμα έπειτα από φωτιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστα αίτια.

Ανεξαρτήτως, ποια εκδοχή ευσταθεί -πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το Moskva βυθίστηκε- το σίγουρο είναι ότι η Ρωσία δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα όχι μόνο σε όρους συμβολισμού, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Κατά τη ρυμούλκηση προς το λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από τη φωτιά που ξέσπασε μετά την ανατίναξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ως προς τα αίτια της φωτιάς στο πολεμικό πλοίο, Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι η ουκρανική αναφορά για πυραυλικό πλήγμα διαφαίνεται ως η πιο αξιόπιστη, μεταδίδουν BBC και Guardian.

John Kirby: "We don't know everything...We do believe there was a significant explosion on this cruiser, the Moskva ...We do believe that that explosion caused a significant fire which as of this morning was still raging aboard the ship."

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κιρμπι, επισήμανε πάντως μιλώντας στο CNNi, καθώς και μετέπειτα κατά την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων, πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσουν εάν όντως η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασας χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι τι συνέβη. Εκτιμούμε ότι όντως υπήρξε τουλάχιστον μία έκρηξη, αρκετά ισχυρή, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πλοίο» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι

Το Neptune είναι ένα σύγχρονο βλήμα κατά σκαφών επιφανείας που άρχισε να παραλαμβάνεται από το ουκρανικό Ναυτικό το 2019. Το βάρος του είναι περίπου 800 κιλά, κινείται με τουρμποφάν κινητήρα MS-400 και έχει εμβέλεια περίπου 300 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ουκρανική μετεξέλιξη του Zvezda Kh-35, ενός υποηχητικού ελαφριού πυραύλου cruise, που αναπτύχθηκε από τη σοβιετική εποχή, αλλά συνεχίζεται να γίνεται χρήση του και σήμερα σε όλες τις δυνατές παραλλαγές, αέρος-επιφανείας, επιφανείας-επιφανείας και ξηράς-επιφανείας.

Εκτός από την Ρωσία και την Ουκρανία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και οι δύο, συστήματα Neptune / Kh-35 διαθέτουν επίσης η Ινδία και το Βιετνάμ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε από πλευράς του ότι «ο τρόπος που εξελίχθηκε η κατάσταση» αποτελεί βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως η ναυαρχίδα του Στόλου της καταστράφηκε.

«Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο υποθέσεις. Η μία είναι ότι επρόκειτο απλά για ανικανότητα, και η άλλη είναι ότι δέχθηκαν επίθεση. Και καμία από τις δύο δεν είναι καλή για εκείνους» είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ό,τι και αν συνέβη στο Moskva, στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι συνιστά βαρύτατο πλήγμα για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την εθνική υπερηφάνεια -συγκρίσιμο με την απώλεια ενός θωρηκτού για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα, όπως σημειώνει ο Μπραντ Λίντον του CNNi.

Θα πρόκειται επίσης, αν η εκδοχή του Κιέβου επαληθευτεί, για την πρώτη επιτυχή επίθεση κατά μεγάλου ρωσικού πλοίου στη θάλασσα, και όχι σε λιμάνι.

Οι New York Times έρχονται να συμπληρώσουν πως αν και σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές η απώλεια του πλοίου δεν μεταβάλλει την πορεία του πολέμου, εάν επιβεβαιωθεί πως όντως επλήγη από πυραύλους Neptune θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική ένδειξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ρωσικές επιθέσεις διά θαλάσσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατ' επανάληψη την Πέμπτη να απαντήσει σε ερωτήσεις για την «τύχη» του Moskva, αρκούμενος να δηλώσει πως αυτό είναι ζήτημα που άπτεται του υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει προ της βύθισης πως το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι, σημειώνοντας πως ο «βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί».

Η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση της Ουκρανίας έχει υποστηρίξει από πλευράς της ότι η πυρκαγιά στο Moskva ξεκίνησε μετά το πλήγμα, προσθέτοντας ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία σε αντίποινα για τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου. Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο μεταξύ των στόχων των ρωσικών δυνάμεων.






Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.