Ελλάδα - Ισπανία 86-70

 Με έναν απίστευτο Γιάννη Αντετοκούνμπο (31 πόντοι, 10 ριμπάουντ), η Εθνική διέλυσε την Ισπανία στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (86-70) και έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη για όλα στο Eurobasket!

Στις δηλώσεις του κατά την διάρκεια της media day, απέφυγε να μιλήσει για μετάλλιο και μίλησε για δουλειά, σκληρή προπόνηση και ανάγκη για χημεία. Οι πιο πολλοί στάθηκαν στην ταπεινότητα της σκέψης του, αλλά η αλήθεια είναι πως μετά το φιλικό με την Ισπανία μάλλον θα ξέχασαν όλα όσα άκουσαν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Γιατί, πολύ απλά, η Εθνική που είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κόντρα στην Ισπανία μοιάζει έτοιμη για σπουδαία πράγματα στο Eurobasket!

Με διαφορερικό (και... σβέλτο) τρόπο σκέψης, με πάθος στην άμυνα, hustle plays και έναν Αντετοκούνμπο να είναι πραγματικά ασταμάτητος (31 πόντοι με 9/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 7/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής) η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κυριάρχησε απέναντι στους άνευρους Ίβηρες (86-70) και δημιούργησε πολλά χαμόγελα στο γεμάτο ΟΑΚΑ.

O σούπερ σταρ των Μπακς - που πέρασε αρκετή ώρα στο «5» - έδωσε το τέμπο με το πάθος του και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν απολαυστικός. Βέβαια, η Εθνική μας, παρά τις δοκιμές και τις απουσίες των Σλούκα - Παπαγιάννη, είχε γενικά εξαιρετικό πρόσωπο, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ (11 πόντοι, 4 ασίστ) να είναι επίσης στο... επίκεντρο. Μικρή παρένθεση ήταν το διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν οι Ισπανοί μειώσαν για λίγο την διαφορά, ενώ σημαντική δουλειά, έστω και αν αυτή δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά, έκαναν οι Κώστας Παπανικολάου και Νικ Καλάθης.

Σε ό,τι αφορά την διακύμανση του αγώνα, η αύρα και το hype στο γήπεδο για τον Γιάννη μετουσιώθηκε σε εκρηκτικό ξεκίνημα για την Εθνική. Με τον σούπερ σταρ των Μπακς να κάνει... πάρτι στη ρακέτα, η «γαλανόλευκη» πήρε προβάδισμα 6 πόντων στο 5ο λεπτό (13-7), ενώ το πόδι ήταν πατημένο σταθερά στο γκάζι και το αποτέλεσμα ήταν ένα εκκωφαντικό +18 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (31-13). Σε αυτό το σημείο του αγώνα, η Ελλάδα είχε 9/11 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 4/6 βολές, μαζί με καθολική υπεροχή στα ριμπάουντ (11-3) και εξαιρετική άμυνα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με δοκιμές από τον Ιτούδη και σχήμα χωρίς καθαρό «άσο» (με Καλαιτζάκη, Παπαπέτρου, Γιάννη, Παπανικολάου, Θανάση και Αγραβάνη), κάτι που σαφώς δεν επηρέασε την εικόνα της Εθνικής. Η διαφορά ανέβηκε από νωρίς στους 20 (33-13) και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός έπεσε. Η Ελλάδα κράτησε τα ηνία με παίκτες της second unit και πήγε στα αποδυτήρια με ένα άνετο +15 (50-35).

Το τέμπο και η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξαν στο τρίτο δεκάλεπτο: Οι Ισπανοί, που τα... άκουσαν από τον Σκαριόλο, παρουσιάστηκαν λίγο πιο μαχητικοί και έκαναν κάποιες καλές επιλογές, όμως η Εθνική ήταν σταθερά σε θέση οδηγού με πρωταγωνιστή τον Αντετοκούνμπο. Οι φιλοξενούμενοι «ροκάνισαν» πάντως την διαφορά (60-51, 28') με ένα μικρό κρεσέντο του Μπριθουέλα και η περίδος έκλεισε με το σκορ στο 63-57 υπέρ των γηπεδούχων.

Στο σημείο που η κατάσταση έμοιαζε να δυσκολεύει, ο Γιάννης ήταν ξανά εκεί: Ένα τρίποντο και μία καλή άμυνα... ξεμπούκωσε την Εθνική και της έδωσε ανάσα (67-57, 32'), ενώ μετέφερε ξανά το άγχος στην μεριά των Ισπανών, που δεν είχαν καμία απάντηση απέναντι στον «Greek Freak». H «όρχηστρα» της Εθνικής έπαιζε... παντού, αφού έκανε παιχνίδι στη ρακέτα, έκλεβε, κάρφωνε και παράλληλα δημιουργούσε plays, με αποτέλεσμα να «χτιστεί» ξανά μεγάλη διαφορά (78-59, 35'). Κάπου εκεί μπήκε το νερό στο αυλάκι, αφού οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να κάνουν ξανά κάποια αντεπίθεση και η Ελλάδα ολοκλήρωσε το φιλικό με μία εμφατική νίκη (86-70) και αρκετά... μηνύματα για το μέλλον!

Δεκάλεπτα: 31-13, 50-35, 63-57, 86-70

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.