Θέατρο σε δρόμους και πλατείες

Παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα είναι γεγονός. Πραγματοποιείται στην Αθήνα έως τις 30 του μήνα, σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη.

Τριάντα ομάδες και πάνω από διακόσιοι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά εκατό παραστάσεις, στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι, στην Αποστόλου Παύλου και στην πλατεία Ασωμάτων.

Στη χώρα μας, το φεστιβάλ έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του θεάτρου δρόμου.

Για πέντε ημέρες, μικρά και μεγάλα θεάματα θα παρουσιαστούν στο ιστορικό κέντρο. Το φεστιβάλ εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθεατρικές παραστάσεις, happenings, workshop, παραστάσεις κουκλοθέατρου, καθώς και μουσικές μπάντες ή και εικαστικές δράσεις, πάντα με αφετηρία τον δημόσιο χώρο.

Το «Θέατρο Δρόμου» χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες. Στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο, επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης κατεβαίνοντας στο κοινό και παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο άμεσο και δυναμικό στον δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης.

Ετσι αναδεικνύει την πόλη, τον χώρο και το περιβάλλον σε χώρο θεατρικής δράσης. Ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η καθιέρωση μιας δράσης, που σύντομα θα αναδειχτεί σε μια κορυφαία διοργάνωση πολιτισμού, αλλά και επένδυση, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική.

Δεδομένης της επικοινωνιακής δυνατότητας και προσέγγισης του θεάτρου δρόμου σε ένα ευρύτατο κοινό, ανεξάρτητα από την προέλευση, την ηλικία και τη γλώσσα του, ζητούμενο του φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί σαν ένας επιτυχημένος θεσμός, που σταδιακά θα μπει στη ζωή μας και στη ζωή της Αθήνας.

Να αποτελέσει έναν δίαυλο μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος, συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, στο επίπεδο του ρόλου του δημόσιου χώρου και της παρέμβασης του θεάτρου σ' αυτόν.

Η έναρξη του φετινού φεστιβάλ ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό. Στο πλαίσιο της Τελετής Εναρξης και για τρεις παραστάσεις παρουσιάστηκε ένα μεγάλο θέαμα σε μορφή ροκ όπερας με τίτλο «Dragon», στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Τέλος, οι απόφοιτοι της Ανώτερης Σχολής Θεάτρου «Δήλος» θα δώσουν μία και μοναδική παράσταση στην Πλατεία Συντάγματος του έργου «Το μπουλούκι» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη (αύριο).

Τρία βραβεία
Το φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο είναι διαγωνιστικό. Φέτος θα δοθούν τρία βραβεία: Βραβείο «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης», Βραβείο «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο», Βραβείο σε ελληνική ομάδα που συνοδεύεται από πρόσκληση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου «Puppet Fair», που θα γίνει στη Σόφια στη Βουλγαρία 10/9/2017.

Τα βραβεία θα απονείμει επιτροπή από πρόσωπα της Τέχνης και του Θεάτρου. Η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Αλκμήνη» (30/9).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.