Για... «ξεκούραση» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Iwo Jima στη Λεμεσό

USS Iwo Jima.. η παρουσία του δίνει σαφή μηνύματα προς τη Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες και τις γεωτρήσεις.

Το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima του 6ου αμερικάνικου στόλου άνοιξε σήμερα την κλίμακα του για τους Κύπριους δημοσιογράφους. 

Το πλοίο που ολοκλήρωσε άσκηση με τις δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος των 2500 ατόμων. 

Αν και η Ουάσιγκτον και η Λευκωσία έχουν δηλώσει πως η παρουσία του πλοίου δεν έχει σχέση με τις έρευνες της EXXONMOBIL στη κυπριακή ΑΟΖ, η παρουσία του δίνει σαφή μηνύματα προς τη Τουρκία, αν λάβει κάποιος υπόψη και τις επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις. 

Το 257 μέτρων πολεμικό πλοίο, μπορεί να αναλάβει επιχειρήσεις αέρος και θαλάσσης, μεταφέρει 30 ελικόπτερα διαφόρων τύπων και έξι έως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη καθέτου από-προσνήωσης τύπου AV-8B Harrier II, ενώ διαθέτει κατευθυνόμενα βλήματα επιφάνειας-αέρος Sea Sparrow, αντιαεροπορικά συστήματα RAM (Rolling Airframe Missile), αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά Phalanx CIWS, πυροβόλα τύπου Mk.38 των 25mm, καθώς και πολυβόλα των 50mm.

 Στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 2500 άτομα προσωπικό, μεταξύ αυτών και η 26η Εκστρατευτική Ομάδα Πεζοναυτών, που την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τις Ισραηλινές Ισραηλινές Δυνάμεις, στην άσκηση JC18 (Juniper Cobra 2018), που αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας μεταξύ των δυο χωρών.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχικελευστής Michael  Lantron ανέφερε πως το πλοίο επισκέπτεται το λιμάνι Λεμεσού ώστε ναύτες και πεζοναύτες να ξεκουραστούν και να απολαύσουν την Κύπρο.
 Το πρωί, ναύτες και πεζοναύτες επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Άγιος Στέφανος για άτομα με νοητική υστέρηση, όπου έπαιξαν μαζί τους και βοήθησαν στην τοπιοτέχνηση μικρού κήπου.