Die Welt: Οι πέντε χώρες που μπορεί να φύγουν από την ΕΕ

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας ανησυχεί το Βερολίνο.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο την Βρετανία να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, με βασικές «ύποπτες» την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία, εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η «Task Force Brexit», και φέρνει στο φως η εφημερίδα «Die Welt»

Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Τσίπρας για Brexit: Ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη ή η αρχή του τέλους.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό»

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι αιτίες του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα βρίσκονται στη λάθος αντιμετώπιση, από την πλευρά της ΕΕ, των δύο κρίσεων: της κρίσης χρέους και της προσφυγικής. Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα που προκάλεσε και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών δυνάμεων για μία αλλαγή πορείας της Ευρώπης, που θα την ξανακάνει ελκυστική.