Reuters: Ο Μακρόν μίλησε στην Πνύκα. Εδώ, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα φέρει «οδικό χάρτη» για την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας - Ζητά διαβούλευση έξι μηνών με τη συμμετοχή των πολιτών

 «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και δέκα χρόνια; Λιτότητα και ανεργία» ανέφερε.

«Πριν από 2.500 χρόνια εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία» ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στα ελληνικά.

Συνεχίζοντας στην ελληνική, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι μεγάλο προνόμιο που παίρνω το λόγο εδώ σ' αυτό το σημείο και συνέχισε «ευχαριστώντας θερμά» τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, δε, ο κ. Μακρόν σχολίασε, χαριτολογώντας: «Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα».

Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, είπε κατόπιν, στη γλώσσα του, ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ». 

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά στην Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι ιδρυτές της δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη, που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία» και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει σχετικό «οδικό χάρτη». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη.

Ανέφερε, δε, ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη» σημείωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία «ένα πράγμα περιμένει: να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». 

«Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και δέκα χρόνια; Λιτότητα και ανεργία» συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα» παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο οδικός χάρτης που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη, η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών» διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες ευρωεκλογές.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». 

«Και έπειτα από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια» είπε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού και όχι μέσα από κανόνες. 

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». 

Τόνισε ακόμη ότι «υπάρχει μία κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. 

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στην Πνύκα, με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα, πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου».

«Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί» είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος.