CES: Το σόου τεχνολογίας στο Λας Βέγκας

Στην πόλη-συνώνυμο του τζόγου και του θεάματος, η τεχνολογία δίνει αυτές τις μέρες το δικό της φαντασμαγορικό σόου και οι περισσότερες εταιρείες ποντάρουν σε νέα καινοτόμα ηλεκτρονικά προϊόντα, πολλά από τα οποία θα βρουν γρήγορα τον δρόμο τους για την παγκόσμια αγορά.

Οι κυρτές και εύκαμπτες τηλεοράσεις υπέρ-υψηλής (4K) ανάλυσης -καθώς το 2014 είναι χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και συνάμα το CES απευθύνεται πρωτίστως στην τηλεορασόπληκτο κοινό της Βορείου Αμερικής, οι «έξυπνες» συσκευές που μπορούν να φορεθούν -όπως ρολόγια, γυαλιά, ακουστικά και μπρασελέ, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές αντικειμένων (αλλά και γλυκισμάτων!), τα διάφορα τηλεκατευθυνόμενα drones (ποιος μίλησε για κηφήνες;), τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την αμερικανική αγορά και ειδικά της Δυτικής ακτής) και τέλος οι καινοτόμες λύσεις που κρύβονται μέσα σε μικροσκοπικά τσιπάκια και επεξεργαστές πρωταγωνιστούν στο σόου της τεχνολογίας (Consumer Electronics Show - CES), που φιλοξενείται στο Λας Βέγκας.

1. Χρονιά Μουντιάλ το 2014 και οι τηλεοράσεις έχουν την τιμητική τους στο CES του Λας Βέγκας

Σε μια κάπως περιπετειώδη παρουσίαση, με τον προσκεκλημένο σκηνοθέτη των Transformers Μάικλ Μπέι να παγώνει και να εγκαταλείπει άρον-άρον τη σκηνή, κυριευμένος από κρίση πανικού, η Samsung αποκάλυψε την πρώτη εύκαμπτη τηλεόραση. Αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο και το 85 ιντσών πάνελ λυγίζει, με τους Κορεάτες να υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης. Σημειώνεται, ωστόσο, πως πρόκειται για πρωτότυπη συσκευή και ουδείς γνωρίζει το αν και πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή. Παράλληλα, η Samsung παρουσιάζει στο Βέγκας και τη μεγαλύτερη 4K τηλεόραση στις 110 ίντσες.

2. Τηλεόραση με κυρτό πάνελ διαγωνίου 105 ιντσών από τη Samsung

Από την άλλη, η LG λανσάρει στο CES την Ultra HD κυρτή τηλεόραση με πάνελ διαγωνίου 105 ιντσών και αναλόγια πλευρών 21:9. Οσο εντυπωσιακά τα χαρακτηριστικά και η εμφάνισή της, αλλά τόσο είναι και η τιμή της: 69.999 δολάρια! Ακόμα, η κορεατική εταιρεία αποκάλυψε δυο νέα προϊόντα, το Lifeband Touch και τα ακουστικά Heart Rate, τα οποία σηματοδοτούν την είσοδό της στην αγορά των fitness προϊόντων. Το Lifeband Touch είναι μια έξυπνη συσκευή καταγραφής βασικών παραμέτρων άθλησης, όπως η απόσταση, η ταχύτητα, ο αριθμός των βημάτων, η κατανάλωση θερμίδων και ο συνολικός ρυθμός του τρεξίματος, καθώς τα ακουστικά επιτρέπουν στο χρήστη να παρακολουθεί το ρυθμό της καρδιάς του. Το Lifeband Touch και τα ακουστικά παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ενιαίο οικοσύστημα wearable συσκευών. Μπορούν επίσης να συνδέονται με smartphones (Android και iOS), ώστε να μεταφέρουν δεδομένα στην εφαρμογή Fitness της LG ή σε μια σειρά άλλων αντίστοιχων apps, όπως το MyFitnessPal, το Runkeeper ή το MapMyFitness.

3. Ζωγραφίζοντας σε ένα Sony Vaio Duo 13 το πορτρέτο του ηθοποιού Μπράιαν Κράνστον, ο οποίος ενσάρκωσε τον καθηγητή Γουόλτερ Γουάιτ στη σειρά Breaking Bad

Η Sony επεκτείνει τη σειρά τηλεοράσεων και συσκευών αναπαραγωγής και λήψης περιεχομένου (με ένα νέο Camcorder) στα 4K και λανσάρει τη σειρά προϊόντων SmartWear. Το πρώτο είναι το SmartBand, με το οποίο οι καταναλωτές θα καταγράφουν καθημερινές δραστηριότητες που θα αναπαρίστανται οπτικά στην εφαρμογή Lifelog. 

4. Και η Toshiba παρούσα στο CES του Λας Βέγκας, με πλήρη σειρά Ultra HD τηλεοράσεων

Επίσης παρουσιάζει δυο αισθητήρες άθλησης: Ο Head Tracker συνδέεται στο πίσω μέρος της οθόνης κεφαλής HMZ-T3W της Sony και «αισθάνεται» τις κινήσεις του κεφαλιού αυτού που τον φοράει, ενώ ο αισθητήρας τένις συνδέεται στη ρακέτα και μπορεί να μάς παρέχει μέσω του smartphone πληροφορίες για την ταχύτητα του χτυπήματος, την περιστροφή της μπάλας ή την ταχύτητα κίνησης του παίκτη.

5. Ποζάροντας στον φακό του Canon Vixia Mini X HD camcorder

Ακόμα στη σειρά Xperia έρχεται να προστεθεί το Xperia Z1s. Πρόκειται για το πρώτο smartphone με προεγκατεστημένη την νέα εφαρμογή PlayStation, που επιτρέπει στο τηλέφωνο να λειτουργεί συνοδευτικά (ως χειριστήριο ή δεύτερη οθόνη) στα παιχνίδια του PS4. Επίσης, τo νέο Xperia Z1 Compact διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία του κορυφαίου Z1 σε πιο βολικό μέγεθος, για να χωράει στην παλάμη του χεριού.

6. Τα νέα Sony Xperia Z1s  και Xperia Z1 Compact

Ενδεικτικές τις μεγάλης κινητικότητας και των υψηλών προσδοκιών στο πεδίο των wearable συσκευών, είναι και οι ανακοινώσεις της Intel, οι οποίες αφορούν στα σχέδια της για τη δημιουργία «έξυπνων» ακουστικών με δυνατότητες βιομετρίας και χρήσης κατά την άθληση, ενός always-on «έξυπνου» ακουστικού που μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες τεχνολογίες προσωπικής βοήθειας, αλλά και ενός «έξυπνου» κουτιού για την ασύρματη φόρτιση συσκευών. Επιπλέον, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Intel Edison , ένας μικροϋπολογιστής σε μορφή κάρτας SD με ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης και υποστήριξη σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη σχεδίαση φορητών συσκευών.

7. Η κορυφαία Sony Bravia X95 με πάνελ 85 ιντσών υπέρ-υψηλής (Ultra HD) ανάλυσης

Στα αξιοπερίεργα του φετινού CES και ο πρώτος «εκτυπωτής» τροφίμων ή για την ακρίβεια γλυκισμάτων με το συνδυασμό ζάχαρης και νερού. Μια συσκευή (θυμίζει φούρνο μικροκυμάτων) που δίνει μια πρώτη... γεύση από το μέλλον των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, πέρα από το παρόν των μονόχρωμων πλαστικών αντικειμένων και εξαρτημάτων.