Τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα εκλυόμενα προϊόντα από τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, κρούει ο Ιατρικός Σϋλλογος Αθηνών επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες λύσεις είναι επικίνδυνες ιδίως για μικρά παιδιά και χρονίως πάσχοντες.
Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι το Μαρούσι και το Κορωπί, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων 18 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μιλιγκραμ ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρει ότι το φαινόμενο έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών που κινδυνεύουν από ασθένειες όπως άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες και αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, ενώ παράλληλα η παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών προμηνύει τον αφανισμό ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.
Όπως εξηγεί η επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει με τη διάμετρο τους και είναι εισπνεύσιμα επισημαίνοντας πως εκείνα με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη.
«Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (...) δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.
Καταλήγοντας ο ΙΣΑ ζητά «να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.»
Το ζήτημα προκαλεί ήδη αντιδράσεις και στην αντιπολίτευση.
«Αντί η κυβέρνηση να καλεί το χειμαζόμενο Έλληνα οικογενειάρχη να περιορίσει τη χρήση καυσόξυλων, θα πρέπει άμεσα να μειώσει το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2010», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Αφού απαγόρευσαν στην πράξη την αγορά πετρελαίου, τώρα καταδικάζουν την καύση ξύλου για θέρμανση. Η επικίνδυνη και αποτυχημένη συγκυβέρνηση κατάφερε τρία σε ένα: δεν εισέπραξε χρήμα από φόρους, μόλυνε την ατμόσφαιρα και ανάγκασε μία ολόκληρη χώρα να παγώσει', σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.
«Οι ευθύνες δεν βαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να ζεσταθούν με όποιο τρόπο μπορούν, αλλά τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την Ε.Ε. που με τα συνεχή εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του λαού τον αναγκάζουν να καταφεύγει στις ξυλόσομπες», σημειώνει το ΚΚΕ.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας απειλείται με πρόστιμα από την ΕΕ, καθώς οι υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν το όριο επιφυλακής, σύμφωνα με το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της λαθραίας υλοτομίας οξύνεται όλο και περισσότερο, παρά την αύξηση των υπερωριών των Δασαρχείων και τις περιπολίες. Στο όρος Αιγάλεω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» Χαϊδαρίου και «Διαρκής Κίνηση» κατήγγειλαν το κόψιμο τριών Πεύκων και στις 11 Δεκεμβρίου το περιστατικό αυτό επιβεβαιώθηκε από το Δασονομείο Αιγάλεω, με σχετικό έγγραφο (Αρ. πρωτ: 555).
«Ζητούμε να υπάρξει ένας συντονισμός, να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί από τη θερινή ακόμα περίοδο έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, ακόμα και στο Αλσος Δαφνίου που έχει πολλούς επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις στην καταγγελία τους προς το Δασαρχείο Αιγάλεω.