Μέρκελ: «Δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη»

Απάντηση στις κατηγορίες Ευρωπαίων πολιτικών για ολιγωρία έδωσε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που τόνισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η επίλυση της κρίσης στη Συρία. «Η Γερμανία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για να καταπολεμήσουν τις ακραίες ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος και το PKK» τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να σταματήσει την πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για τους Σύρους πρόσφυγες. Αυτή την περίοδο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία. 

«Πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως στόχους στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη».

Ζήτησε δε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Α.Μέρκελ δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» εκ μέρους της, και την ευχαρίστησε για την στήριξη που δείχνει στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών», τόνισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση». Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για να επαναλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πρόσθεσε ότι θα εστιάσει σε αυτό ιδιαίτερα την προσοχή της.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.