Τρόμος από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Εννιά Γερμανοί και ένας Περουβιανός που περίμεναν να επισκεφθούν το Μπλε Τζαμί και τα υπόλοιπα μνημεία έχασαν τη ζωή τους.  Ο 28χρονος καμικάζι είχε μπει στη χώρα από τη Συρία.

Γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.  Ανησυχία στην Τουρκία από τις απανωτές επιθέσεις.

Ήταν αρχές Οκτωβρίου όταν η Άγκυρα βίωνε το πιο σφοδρό τρομοκρατικό «χτύπημα» στην ιστορία της Τουρκίας. Εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό, 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ συμμετείχαν σε πορεία ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ενώ η χώρα θρηνούσε τα θύματά της.

Περίπου τρεις μήνες μετά την πολύνεκρη επίθεση η Τουρκία είδε ξανά το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας με το σκηνικό της τραγωδίας να μετατοπίζεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν όταν άγνωστος πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Από τη σφοδρή έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης, έχασαν τη ζωή τους εννέα Γερμανοί πολίτες και ένας Περουβιανός.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικές με μέλη διαμελισμένων ανθρώπινων σωμάτων να βρίσκονται διάσπαρτα στο σημείο και τις τουρκικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο, ενώ το ιατρικό προσωπικό προσπαθούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που είχαν βιώσει την απόλυτη φρίκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποστηρίξει πως ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν Σύρος, αλλά σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο δράστης τελικά ήταν ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, αφού αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς που τον ταυτοποίησαν.

Το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας ανακοίνωσε πως έπειτα από τις απαραίτητες έρευνες, διαπιστώθηκε πως ο δράστης ήταν τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους, ενώ όπως είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.

Βέβαια, παρά τις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση, δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική επίθεση.
Εντούτοις, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ οι καταγγελίες για τις διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθι» στη δημόσια εικόνα του.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι σχεδόν απίθανο το Ισλαμικό Κράτος να είχε καταφέρει να εδραιωθεί χωρίς τη συνεχή χρηματοδότηση μέσω Τουρκίας.

Βέβαια, παρά τις πληροφορίες για επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με την τρομοκρατική οργάνωση και παρότι οι εταίροι της χώρας καλούν την Τουρκία να δράσει κατά του Ισλαμικού Κράτους, λίγα έχουν σημειωθεί από την Αγκυρα.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.