Ομπάμα: Έλληνες και οι Αμερικανοi θα είναι πάντα εκεί.

Με μηνύματα για το χρέος και την χαλάρωση της λιτότητας έφτασε στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο τέταρτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Ο κ. Ομπάμα κατέβηκε χαμογελαστός από το Air Force One το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια είχε σειρά πολιτικών επαφών. Μετά από την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.  Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε και ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει στο ξενοδοχείο του.

21:46 Ολοκληρώθηκε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιστρέφει τώρα στο ξενοδοχείο του για να ξεκουραστεί. 

Με τις αναμενόμενες από την Αθήνα ως “μάνα εξ ουρανού”, παραινέσεις προς τους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σφραγίστηκαν οι σημαντικές επαφές του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο κ. Ομπάμα δεν είπε τίποτε περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο από όσα περίμεναν όλοι γύρω από το θέμα αυτό. Παραμένει όμως το ερώτημα πώς θα υποδεχθούν και κυρίως πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στις επίμονες, ίσως και συγκινητικές εκκλήσεις για το χρέος, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα “ταμπού” για το Βερολίνο και επιπλέον ο ίδιος ο κ. Ομπάμα δεν έχει το εκτόπισμα που θα είχε εάν στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται ότι θα συνέχιζε την πολιτική του και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση βέβαια στο ερώτημα ίσως να μην αργήσει καθόλου, αφού επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Ομπάμα είναι το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Έχει πάντως σημασία και το ότι ο κ. Ομπάμα δεν έμεινε μόνο στο αίτημα για το χρέος, αλλά απευθύνθηκε με έναν τρόπο και στην ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας (στον κ. Παυλόπουλο ειδικά) ότι η Ελλάδα έχει πού δρόμο να διανύσει ακόμη. Πιθανόν να πρόκειται για μία έμμεση παραίνεση και προς την Αθήνα να αποδεχθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων (και των μέτρων) που ζητά το, αμερικανικής επιρροής και αντίληψης, ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα και να συμβάλει με τη σειρά του στην ελάφρυνση του χρέους.

Η βεντάλια των θεμάτων που άνοιξαν και συζητήθηκαν με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη, είναι μεγάλη, ενδιαφέρουσα και δεν αφορά μόνο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους: Εκτείνεται από το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα γεωστρατηγικά της περιοχής θέματα και φτάνει έως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την εκλογή Τραμπ, το οποίο πιθανόν να είναι και το πιο απτό στοιχείο της περιοδείας του.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, έστω και με τα καλά λόγια, με την οποία ο κ. Ομπάμα έβγαλε την... υποχρέωση προς την Αθήνα, καθώς τα τελευταία χρόνια νουθετεί τις ελληνικές κυβερνήσεις, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και είχε μάλιστα εμπλοκή και στην περσινή συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους δανειστές.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε τουλάχιστον, κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ένα ισχυρό βήμα προβολής του αιτήματος για ρύθμιση του χρέους, έφερε την Ελλάδα με ένα μάλλον θετικό τρόπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αφήνει μία ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα θέματα, όπως το χρέος, αλλά και το προσφυγικό.

Έχει έντονα συμβολική αξία και το γεγονός ότι και οι δύο συναντήσεις του, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Με ένα δημοσίευμα γεμάτο προκλήσεις σχολιάζει η γερμανική λαϊκιστική εφημερίδα Bild την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα» γράφει η γερμανική εφημερίδα. 

Η Bild αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. «Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήταν ο θαυματοποιός γιατρός που φέρνει την γιατρειά. Εδώ και καιρό πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ελπίδες, όμως, όπως πάντα, δεν ευοδώθηκαν…» γράφει η εφημερίδα. 

Παρόλα αυτά, η λαϊκιστική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τη λιτότητα για το χρέος αλλά και το μήνυμα φιλίας προς τον ελληνικό λαό. 

«Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα» καταλήγει η εφημερίδα.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.