Μεντβέντεφ: Η Τουρκία στηρίζει τον ISIS.

Διπλωματικό στρίμωγμα από τη Μόσχα με πρόταση για στρατιωτική εμπλοκή. Τι δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τη σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος. Διπλωματικές σχέσεις σε ισορροπίες τρόμου.

"Η Άγκυρα προστατεύει το Ισλαμικό Κράτος" δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας πως Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απροκάλυπτα οικονομικά ενδιαφέροντα στην αγορά πετρελαίου, σημαντικό μερίδιο της οποίας κρατά ο ISIS.

ADVERTISEMENT

Μία ημέρα μετά το θερμό επεισόδιο, με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε, πως "κάποιες πράξεις της Τουρκίας ισοδυναμούν με de facto στήριξη του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς, τις πληροφορίες που έχουμε για τις οικονομικές βλέψεις Τούρκων αξιωματούχων, σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, από πηγές που ελέγχει ο ISIS".

"Οι απρόσεκτες και εγκληματικές ενέργειες των Τουρκικών Αρχών, προκάλεσαν την επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, που δεν μπορούν αν δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της πρόθεσής τους για προστασία των συνόρων της χώρας", είπε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία, ενώ θα "μπλοκάρει" τις τουρκικές επιχειρήσεις από τη ρωσική αγορά.

Η Μόσχα προκαλεί την Τουρκία, με πρόταση για κοινή επίθεση κατά του ISIS

Η Μόσχα είναι έτοιμη "για τη σύσταση κοινού επιτελείου" κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία.

"Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ. "Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι".

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, όπως ξεκαθάρισε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος.

Μάλιστα, όπως είπε, συντρίμμια του αεροσκάφους έπεσαν στην Τουρκία, τραυματίζοντας δύο Τούρκους πολίτες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία, μετέδωσε το IFAX.

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε τη διάσωση κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης του δεύτερου πιλότου.