Δεν θέλουμε να διχάσουμε την Ευρώπη

Τι δήλωσαν Τσίπρας, Ολάντ, Ρέντσι, Αναστασιάδης, Κόστα, Μουσκάτ και ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης - Στέλνουν μήνυμα κατά της λιτότητας, ζητώντας διπλασιασμό των κονδυλίων του «πακέτου Γιούνκερ» και πολιτικές για την ανάσχεση της ανεργίας - Εισηγούνται αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και επιτάχυνση της επανεγκατάστασης προσφύγων.

Σε θετικό κλίμα και προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινής γραμμής μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Σύνοδος του Νότου.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Εν συνεχεία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού και μετείχαν στη Σύνοδο, έκαναν κοινές δηλώσεις στο Ζάππειο.

Τσίπρας: Δεν είμαστε πρωτοβουλία ομαδοποίησης ή διχασμού της Ευρώπης

Ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:  «Η παρουσία μας εδώ ενισχύει την κοινή μας βούληση να συμβάλουμε στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη που έχουμε ανάγκη. Πρέπει η Ευρώπη να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της. Όχι μόνο με ευχές, Πρέπει να πάρουμε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής της πολιτών της».

Και συνέχισε: «Χρειάζονται μέτρα που θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Χρειαζόμαστε διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη. Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος Ολάντ. Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια πρωτοβουλία ομαδοποίησης ή διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου, που στόχο έχει να προβάλλει την ανάγκη της ενότητας, που περνάει μέσα από τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη της Αθήνας. Περιλαμβάνει τις θέσεις μας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία. Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη. Με την παρουσία μας και με τη συνεννόησή μας θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά τους Ευρωπαίους».

Ολάντ: Θα έχουμε κοινές προτάσεις στην Μπρατισλάβα

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Όπως σημείωσε: «Οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης, κυρίως στο μεταναστευτικό και την οικονομία. Αποφασίσαμε από κοινού στην Μπρατισλάβα να πούμε τις προτάσεις μας για την Ευρώπη. Να μπορέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού, κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαοί που είναι κοντά μας. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα. Χαράξαμε στόχους, και είναι σημαντικό μετά το Brexit να στείλουμε μήνυμα συνοχής».

Αναστασιάδης: Η Ευρώπη χρειάζεται νέο προσανατολισμό

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε την κρισιμότητα της στιγμής που έγινε η Σύνοδος. «Χρειαζόμαστε νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της συνόδου θα συμβάλουν εποικοδομητικά στο μέλλον της Ευρώπης. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Η σημερινή σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ, κάτι ανάλογο θα αποτελούσε τη χείριστη συνεισφορά. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που ζουν οι πολίτες μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό. Λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς που ετέθησαν σήμερα, είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Ρέντσι: Αναγκαία η επιστροφή στην κοινωνική Ευρώπη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης που μας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη σύνοδο της Μπρατισλάβας. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες και λιτότητα. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να είναι κοινωνική Ευρώπη, της ομορφιάς. Η διακήρυξη της Αθήνας είναι σημαντική, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην αυριανή Ευρώπη. Οι Αμερικανοί μιλούν την ήπια δύναμη και η Ευρώπη είναι αυτό. Η αυριανή Ευρώπη μπορεί να μοιάσει στον “καλό και αγαθό” της Αρχαίας Ελλάδας, βασιζόμενη στις μεγάλες αξίες που μας εμπνέουν και όχι στη γραφειοκρατία και τους τεχνικισμούς».

Αντόνιο Κόστα: Να δεχθούμε πρόσφυγες με αλληλέγγυο τρόπο

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, σημείωσε με τη σειρά του: «Προσήλθαμε στην Αθήνα, για να απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών μας. Να δούμε τις σχέσεις μας την Αφρική. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αφρικανική ήπειρο. Να υποστηρίξουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες -να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με ανισότητα, αλλά με αλληλέγγυο τρόπο».

«Στην ασφάλεια θα πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια, ώστε να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας και τις ριζοσπαστικοποίησης. Να προωθήσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την απασχόληση, να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των λαών της Ευρώπης. Αυτές είναι οι προκλήσεις μας, η πρόκληση ολόκληρης της Ευρώπης» προσέθεσε.

Τζόζεφ Μουσκάτ: Η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε από το λεξικό

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, επισήμανε: «Νόμιζα ότι θα ερχόμουν σε μια σύνοδο για προβλήματα. Να επισημάνω τρία σημεία: στηρίζουμε την Κομισιόν για τον διπλασιασμό των πόρων για την ανάπτυξη. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεύτερο σημείο: το τωρινό σύστημα της διαχείρισης της μετανάστευσης δεν είναι δίκαιο. Θα πρέπει να το διορθώσουμε. Το τρίτο: για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μια ομάδα χωρών αναφέρει την ανάγκη για την κοινωνική Ευρώπη. Αυτό ξεχάστηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό εδώ και καιρό. Ζητάμε να επανέλθουμε.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιθάδου, σημείωσε: «Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε δυνατό. Πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές, όπου αντιμετωπίζονται κοινά προβλήματα. Στόχος σήμερα ήταν να συζητήσουμε και να αναλύσουμε τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων και θα προβάλλουμε την άλλη εβδομάδα. Το πρόβλημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας, πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση και το οικονομικό. Και στα τρία συζητήσαμε, ώστε να δώσουμε κοινή απάντηση, καθώς υπάρχει κοινή ευαισθησία των μεσογειακών χωρών στα θέματα αυτά.

Οι μετέχοντες στη σύνοδο μετέβησαν εν συνεχεία για επίσκεψη σε πιο... χαλαρό κλίμα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2020 dailyfun.gr all rights reserved.