Economist»: Η "ακτινογραφία" του Αλέξη Τσίπρα

Ως πιθανό πρωθυπουργό, που όμως δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές, βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συνδέουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Το περιοδικό «Economist», στο τελευταίο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα, αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χτίζει γέφυρες με το Βερολίνο και τους Ευρωπαίους ηγέτες και πιέζει τους πιστωτές να διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, «όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος πυρπολητής που το 2012 υποσχόταν να σκίσει το βάρβαρο μνημόνιο εάν ανερχόταν στην εξουσία».

«Ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί ήσυχα να διαβεβαιώσει τους υποψήφιους επενδυτές που φέρνουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της Ευρωζώνης με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα hedge funds που οδήγησαν στο πρόσφατο ποδοπάτημα στην έξοδο από τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμα πειστεί εντελώς», τονίζει ο «Economist».

Στο άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Ελληνική διάσωση: Οχι τόσο γρήγορα» το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιμένει να υποστηρίζει ότι η εποχή του Μνημονίου τελειώνει και να μιλά για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων, ωστόσο «η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνησης να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να χαλαρώσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας».

Κάνει λόγο επίσης για «πολιτική αστάθεια» στην Ελλάδα εν όψει της εκλογής νέου Προέδρου τον Φεβρουάριο και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών.

Αναφέρει τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «ακόμα και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι το κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το καυτό ζήτημα που συζητιέται στην Αθήνα είναι αν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ή αν θα σχηματίσει συνασπισμό με άλλα κόμματα», όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Από τις αρχές του μήνα ο «Economist» ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι στην πολ ποζίσιον για να κερδίσει».

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» έγραψε ότι «ο ριζοσπαστικός και λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και απειλεί να προκαλέσει εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους αρνούμενος να στηρίξει κάποιον υποψήφιο για την προεδρία» και ότι οι αγορές φοβούνται πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακόψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ανάλογα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες και στον γερμανικό Τύπο. «Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές. Και αυτή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εύκολα», έγραψε η «Handelsblatt», τονίζοντας ότι «το φάντασμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Ολο αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι ξεκάθαρος ο νικητής των εκλογών, ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας θέλει επιστροφή στην περίοδο πριν από την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση συντάξεων, μείωση φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των προαναγγελιών του», έγραψε η «Sueddeutsche Zeitung».

Οι πρόωρες εκλογές και οι αγορές

  • «Economist»: - «Τα hedge funds που οδήγησαν στο πρόσφατο ποδοπάτημα στην έξοδο από τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμα πειστεί εντελώς» -Ο κ. Τσίπρας «είναι στην πολ ποζίσιον για να κερδίσει»

  • «Handelsblatt»: «Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές»

  • «Neue Zuercher Zeitung»: «Η ρεαλιστική προοπτική μιας νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς τον Μάρτιο συμβάλλει στην αβεβαιότητα των επενδυτών και προκαλεί αρνητικές διαθέσεις στην οικονομία».

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.