Σαρκοζί: Η μεγάλη επιστροφή

Στόχος, η ανακατάληψη της εξουσίας: τρίαντα μήνες μετά την ήττα του από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται, πλην εκπλήξεως, να κάνει σήμερα το πρώτο βήμα προς τις προεδρικές εκλογές του 2017 κερδίζοντας την ηγεσία του σχηματισμού του, του UMP.

Τα 268.000 μέλη αυτού του μεγάλου συντηρητικού κόμματος καλούνται να ψηφίσουν ηλεκτρονικά στο Ίντερνετ, από χθες, Παρασκευή, το βράδυ και μέχρι σήμερα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), για να εκλέξουν τον αρχηγό τους. 

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά στο ποσοστό συμμετοχής και το ποσοστό του νικητή.

Οι οπαδοί του Σαρκοζί, ο οποίος τον Ιανουάριο κλείνει τα 60, ονειρεύονται ένα ποσοστό άνω του 70% και δεν θέλουν ούτε να σκέπτονται πως ο υποψήφιός τους θα μπορούσε να χρειαστεί ένα δεύτερο γύρο για να κερδίσει τους δύο αντιπάλους του, τον Μπρουνό Λε Μερ και τον Ερβέ Μαριτόν. 

Ο πρώτος, 45 ετών, πρώην υπουργός Γεωργίας του Σαρκοζί και ανερχόμενος αστέρας της νέας γενιάς του κόμματος, διεξήγαγε εντούτοις την καλύτερη εκστρατεία, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς από τους Γάλλους.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου έδειξε πως δυόμισι χρόνια υποχρεωτικής συνταξιοδότησης δεν στρογγύλεψαν τις γωνίες μιας προσωπικότητας που εξακολουθεί να διχάζει έντονα, προκαλώντας λατρεία ή απόρριψη. 

«Όσο περισσότεροι ψηφίσετε, τόσο περισσότερο ισχυρός και νομιμοποιημένος θα είμαι», επαναλάμβανε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ανά τη Γαλλία.

Ωστόσο, αν έδειξε στους οπαδούς του πως δεν έχει χάσει τίποτε από τη μαχητικότητά του, ανησύχησε επίσης με τις υπερβολές του τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και το κέντρο. 

Το τελευταίο είναι μια αναπόφευκτη συνιστώσα των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2016 για να ορισθεί ο υποψήφιος όλης της δεξιάς ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας από μια εξασθενημένη αριστερά.

Ορισμένοι, ιδιαίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Γάλλων απειλεί τον Σαρκοζί, τον υποπτεύονται ότι θέλει να κατακτήσει το UMP για να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού.

Στη διάρκεια μιας κοινής συγκέντρωσης στο Μπορντό, την πόλη της οποίας ο Ζιπέ είναι δήμαρχος, ο Νικολά Σαρκοζί άφησε τους οπαδούς του να αποδοκιμάσουν τον Ζιπέ, όταν αυτός ο τελευταίος υπενθύμισε πως πρόκειται να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές, οι οποίες προβλέπονται από το καταστατικό του UMP, για να εκλεγεί ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία. 

Έδειξε επίσης πως δεν απαρνείται τη δεξιά γραμμή που είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 και θεωρήθηκε από τους επικριτές του υπεύθυνη για την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ. 

Στα θέματα της μετανάστευσης ή της ασφάλειας, ο Σαρκοζί μπήκε στα χωράφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το κόμμα αυτό διεξάγει το συνέδριό του αυτό το σαββατοκύριακο για να επανεκλέξει στην προεδρία του την Μαρίν Λεπέν, η οποία δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της το 2017.

Ο Νικολά Σαρκοζί φρόντισε επίσης να κολακεύσει τους ευρωσκεπτικιστές.

Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε «για να ανακατεύεται σε όλα», «έχει πάρει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες», δήλωσε την Πέμπτη στη Νιμ (νότια Γαλλία).

«Δεν είναι δουλειά καμιάς Επιτροπής, κανενός επιτρόπου ούτε κανενός από τους εταίρους μας να κάνει τη δίκη της Γαλλίας», τόνισε την ώρα που ο γαλλικός προϋπολογισμός έχει τεθεί υπό την επίβλεψη των Βρυξελλών.

Ενώ η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ και η αδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των οικολόγων συμμάχων του δημιουργούν για την αριστερά την απειλή του αποκλεισμού ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σαρκοζί καταφέρθηκε επίσης εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έχει αποδυθεί σε "μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατεδάφισης του Έθνους, της Δημοκρατίας, του Κράτους".

«Ωρίμασα», είχε διαβεβαιώσει στα τέλη του καλοκαιριού ο Νικολά Σαρκοζί, όταν βγήκε από την υποχρεωτική πολιτική συνταξιοδότησή του στη διάρκεια της οποίας έδινε πολύ επικερδείς διαλέξεις ανά τον κόσμο.

«Δεν έχει αλλάξει, είναι ακόμη χειρότερος από πριν», δήλωσε ο οικολόγος βουλευτής Νοέλ Μαμέρ.

Η στρατηγική του για την ανακατάληψη της εξουσίας εξακολουθεί πάντως να απειλείται από πολλές δικαστικές υποθέσεις. 

Σε βάρος του Σαρκοζί διεξάγεται κυρίως μια δικαστική έρευνα για διαφθορά, καθώς είναι ύποπτος ότι επιχείρησε να πάρει από υψηλόβαθμο δικαστικό πληροφορίες που καλύπτονταν από το δικαστικό απόρρητο σχετικά με μια έρευνα η οποία τον αφορούσε.

Οι λογαριασμοί των προεκλογικών εκστρατειών του το 2007 και το 2012 αποτελούν επίσης αντικείμενα πολλών δικαστικών ερευνών.