Πάπας: Πρέπει να βρείτε χώρο για τον Θεό

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ',πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων καθολικών σε όλο των κόσμο, με μήνυμά του την παραμονή των Χριστουγέννων, προέτρεψε τους ανθρώπους να βρουν χώρο για το Θεό μέσα σε αυτόν τον γρήγορο ρυθμό της ζωής τους, που είναι γεμάτος

από τις νέες τεχνολογικές συσκευές.  Ο 85άχρονος Πάπας που γιόρτασε τα όγδοα Χριστούγεννα ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έκανε έκκληση για επίλυση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και κάλεσε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ενώπιον 10000 πιστών εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και εκατομμυρίων στην τηλεόραση, ο Πάπας χαρακτήρισε τη βία στο όνομα του Θεού, μια «ασθένεια» της θρησκείας.

Ο Πάπας αναγνώρισε ότι «στην ιστορία, ο μονοθεϊσμός έχει χρησιμεύσει ως δικαιολογία για τη μισαλλοδοξία και τη βία» καθώς «η θρησκεία μπορεί να γίνει κακή (...) όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται τον εαυτό του και ότι ο Θεός είναι ιδιωτική περιουσία του».

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στην απόρριψη του Θεού στη Δύση, λέγοντας ότι η απόρριψη του Θεού από τον σύγχρονο κόσμο, οδηγεί στην απόρριψη του ενός από τον άλλο, με πρώτους τους πιο ευάλωτους.
«Είμαστε εντελώς γεμάτοι με τον εαυτό μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος για τον Θεό. Γι 'αυτό και δεν υπάρχει χώρος για άλλους, για τα παιδιά, τους φτωχούς, τους ξένους », σημείωσε στην ομιλία του Πάπας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο ηγέτης των περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών στον κόσμο, είπε ότι σήμερα οι κοινωνίες έχουν φτάσει στο σημείο όπου πολλοί άνθρωποι είναι σε μια διαδικασία σκέψης η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ύπαρξη του Θεού.

Ο Πάπας, προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Παλαιστίνη, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, υποστηρίζοντας «ότι οι Χριστιανοί μπορούν να κρατήσουν το σπίτια τους εκεί» και ότι «χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί να χτίσουν τη χώρα τους».

Το Βατικανό ανησυχεί για την "έξοδο" των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή, πολλοί από τους οποίους την εγκαταλείπουν, καθώς φοβούνται για ασφάλειά τους. Οι χριστιανοί αποτελούν πλέον το 5% του πληθυσμού της περιοχής, που είναι πολύ κάτω από το 20% στο οποίο βρισκόταν πριν από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο σημερινός πληθυσμός των 12 εκατομμυρίων χριστιανών στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2020, εάν η ασφάλεια και τα ποσοστά γεννήσεων εξακολουθούν να μειώνονται.

Το μεσημέρι της ημέρας των Χριστουγέννων (1100 GMT) ο Πάπας θα εκφωνήσει το καθιερωμένο μήνυμα "Urbi et Orbi" (προς την πόλη και τον κόσμο) από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.