Tι λέει για σένα η selfie σου ?

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλά μια φωτογραφία - αλλά ο τρόπος που τραβάμε selfies μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά μας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

 Η στάση και η θέση μας, ακόμη και η γωνία από την οποία τραβάμε τη φωτογραφία, αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα μας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Εντοπίσαμε ενδείξεις σε selfies που σχετίζονται με στοιχεία όπως η δεκτικότητα, η ευσυνειδησία, η νεύρωση, και η διαφάνεια» εξηγούν οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη που έκαναν την σχετική δημοσίευση.

«Αυτές οι ενδείξεις συμπεριλαμβάνουν εκφράσεις του προσώπου, όπως το duckface (μια έκφραση του προσώπου που γίνεται πιέζοντας τα χείλη προς τα έξω και προς τα πάνω για να μοιάζουν φουσκωτά) και συναισθήματα που κρύβει το παρασκήνιο της φωτογραφίας.

Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι διακρίνουν την ευσυνειδησία από την τάση του ατόμου για οργάνωση και πειθαρχία, κάτι που φαίνεται όχι μόνο στις εκφράσεις του προσώπου τους αλλά και στο χώρο γύρω τους.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ψυχολόγοι μελέτησαν 600 λογαριασμούς από το Weibo -το Κινέζικο αντίστοιχο του Twitter- και διαπίστωσαν τι χαρακτηριστικά κρύβει η κάθε selfie.

Η δεκτικότητα και η διαφάνεια για παράδειγμα φαίνονται από τα θετικά συναισθήματα που βγάζει η selfie, όπως το χαμόγελο και η ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ οι πιο δεκτικοί άνθρωποι φαίνεται να τραβάνε τις φωτογραφίες από χαμηλή γωνία.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι selfies είναι πιο ενδεικτικές της προσωπικότητας από τις κανονικές φωτογραφίες που λαμβάνονται από άλλο πρόσωπο, διότι το ίδιο το άτομο έχει περισσότερο έλεγχο πάνω τους.

O τρόπος που βγάζεις selfie, μπορεί να δείχνει πολλά πράγματα για την προσωπικότητα σου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Computers in Human Behavior.

Οι "ειδικοί" του Nanyang Technological University, ανέλυσαν τις selfies και την... ψυχολογία 123 ατόμων του Sina Weibo, ενός δημοφιλούς κινέζικου site. Διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές, ο τρόπος που κάποιος περιέγραφε τον εαυτό του, ταίριαζε με αυτό που έδειχνε στις selfies του.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για έναν άνθρωπο, από μια μόνο λήψη, όμως οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια βασικά πράγματα που δε φαίνονται παράλογα.

Δες λοιπόν πως βγάζεις selfies και τσέκαρε και μόνη σου. Έχουν άδικο;

Κάνεις duckface

Είσαι αρκετά ασταθής συναισθηματικά και δείχνουν επίσης και πιθανή νεύρωση.

Κρύβεις που την έβγαλες

Αυτές οι selfies δείχνουν ότι έχεις μια κάποια τελειομανία και φυσικά θέματα "ιδιωτικότητας".

Κρατάς χαμηλά την κάμερα

Τα νέα είναι καλά, αν επιλέγεις τέτοιες selfies. Δείχνουν ότι γενικά, είσαι ένας άνθρωπος που οι άλλοι θέλουν να έχουν γύρω τους.

Γελάς

Δείχνει ότι είσαι άτομο ανοιχτό σε νέες εμπειρίες και ξέρεις πως να αγαπήσεις και να χαρείς.

Κοιτάς την κάμερα

Είσαι φιλική και έχεις πολλή αυτοπεποίθηση.

Δείχνεις να περνάς καλά

...μάλλον περνάς καλά και είσαι αγαπητή στους γύρω σου.