Tρόποι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη του φθινοπώρου

Το καλοκαίρι πέρασε και σε λίγο θα περάσουν και οι ζέστες. Μην επιτρέψετε όμως μαζί με το φθινόπωρο και τις βροχές να έρθει και η μελαγχολία της αλλαγής.

Κρύβεται πολλή ομορφιά στις εποχές που αλλάζουν, ενώ κάθε αλλαγή σημαίνει μια καινούρια αρχή που δεν πρέπει επουδενί να συνοδεύεται από μελαγχολικές σκέψεις και πεσμένες διαθέσεις.

Καταπολεμήστε την εποχιακή κατάθλιψη με τους παρακάτω τρόπους και θα δείτε πως το καλύτερο πράγμα όσον αφορά στο τέλος του καλοκαιριού είναι η αναμονή για το επόμενο.

Γίνετε πρωινός τύπος
Όσο περισσότερο μικραίνει η μέρα και το φως του ήλιου χάνεται, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή τη συναισθηματική αναστάτωση είναι να βγαίνετε μια βόλτα στον ήλιο, μεταξύ 06.00 και 10.00 το πρωί, όταν το φως έχει τη μεγαλύτερη ένταση και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο. Η έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου, σύμφωνα με έρευνες, διατηρεί την καλή ψυχολογία, παρά την έλευση του φθινοπώρου.

Ρυθμίστε τον ύπνο σας
Οι διαταραχές στον ύπνο είναι σύνηθες σημάδι του φθινοπώρου λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της νύχτας, που προάγει την έκκριση τη μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, κάνοντάς μας να θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, απ’ όσο εν τέλει χρειαζόμαστε.
Το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς πίνουμε όλο και περισσότερο καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όλο και περισσότερο αλκοόλ τη νύχτα, για να μας ηρεμήσει από τον πολύ καφέ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να μη καταλήξουμε «ζόμπι» είναι να τηρούμε ένα πρόγραμμα στην κατάκλιση και στην πρωινή έγερση, καθώς ο οργανισμός πάντα λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα και έτσι θα αντιμετωπίσει καλύτερα την αλλαγή της εποχής.

Προσέξτε τη διατροφή σας
Οι μικρότερες ημέρες και η έλλειψη του ήλιου ρίχνουν την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνης της καλής διάθεσης) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αποζητάμε τροφές που θα ενισχύσουν αυτή την ορμόνη. Το κακό είναι ότι τέτοιες τροφές είναι οι υδατάνθρακες, όπως είναι τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ρύζι, τα οποία εκτός από τη σεροτονίνη, αυξάνουν και το συνολικό μας βάρος.

Αντισταθείτε στην κατανάλωση αυτών των τροφών και επιλέξτε τις εναλλακτικές τους που είναι η γλυκοπατάτα, το κολοκύθι, τα πορτοκαλί λαχανικά που έχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης C, φυτικών ινών και του αντιοξειδωτικού βήτα καροτένιου, τα γεμάτα φλαβονοειδή μήλα-αχλάδια και, τέλος, σύκα, που είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.

Βάλτε ένα στόχο
Εάν τα Χριστούγεννα, δεν σας αρκούν σαν στόχος, τότε θέστε μικρότερους στόχους, υλοποιήσιμους, τους οποιούς κάθε φορά που θα εκπληρώνετε θα νιώθετε όλο και μεγαλυτερη ικανοποίηση. Με αυτή τη διαρκή στοχοθεσία θα βρείτε το κίνητρο που χάσατε με την παρέλευση του καλοκαιριού και θα ανταπεξέλθετε ευκολότερα στις φθινοπωρινές βροχές.

Γελάστε δυνατά
Το γέλιο είναι καίριας σημασίας για την απελευθέρωση των ενδορφινών και της διατήρησης της διάθεσής μας σε υψηλά επίπεδα. Είτε βλέποντας την αγαπημένη σας κωμική σειρά στην τηλεόραση, είτε παρακολουθώντας αστεία βιντεάκια στο youtube, είτε προσκαλώντας τους φίλους σας σπίτι για μια βραδιά με επιτραπέζια, φροντίστε να διατηρήσετε το γέλιο στη ζωή σας, όσο και αν σας θλίβει το φθινόπωρο και τα φύλλα που πέφτουν.

Αποτοξινωθείτε
Μετά τις καλοκαιρινές κραιπάλες, το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να δώστε το χρόνο στο συκώτι σας να ανασυνταχθεί και θα διαπιστώσετε πως την ίδια ανασύνταξη θα δει και η διάθεσή σας. Το αλκοόλ, παρεμβαίνει στα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τα καλά επίπεδα της σεροτονίνης.
Απέχετε από τις μπύρες και τα κοκτέηλ για λίγες ημέρες και παρατηρείστε οι ίδιοι τις διαφορές στη διάθεσή σας.

Διαλογιστείτε
Χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό κέντρο εναλλακτικών προσεγγίσεων, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανάψετε ένα κερί και να επικεντρωθείτε, για 10 λεπτά, στη φλόγα του, αφήνοντας τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Δεν είναι τυχαίο, πως πρόσφατες έρευνες, συσχέτισαν τα αποτελέσματα του διαλογισμού στη διάθεση με εκείνα των αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Προγραμματίστε ένα τριήμερο
Πριν πέσετε σε κατάθλιψη που τελειώσαν οι καλοκαιρινές σας διακοπές, προγραμματίστε τις επόμενες. Και αν οι επόμενες μοιάζουν πολύ μακριά, προγραμματίστε μια εκδρομή ένα από τα σαββατοκύριακά που έρχονται. Οι ψυχολόγοι άλλωστε ισχυρίζονται πως όση χαρά μας δίνει η ίδια η εκδρομή, άλλο τόσο μας δίνει η προσμονή αυτής και η προετοιμασία της.

Πάρτε σίδηρο
Εάν η επάνοδός σας στην πόλη και τη ρουτίνα σας κάνει να νιώθετε εξουθενωμένοι, χλωμοί και αδύναμοι να συγκεντρωθείτε, τότε είναι πολύ πιθανό να μη φταίει η ίδια η επάνοδος, αλλά η έλλειψη σιδήρου. Μια από τις συνηθέστερες ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία στον κόσμο είναι αυτή του σιδήρου και στην αναπλήρωσή αυτού θα πρέπει να εστιάσετε. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρια, τα αυγά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Απολαύστε τη φύση
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα της πόλης σας και κερδίστε μέσα από αυτά τη χαμένη σας διάθεση. Η επαφή με τη φύση, ακόμα και αν γίνεται μέσα από ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, ανεβάζει τη διάθεση, ενώ μια βόλτα στην πόλη, έχει την τάση να τη ρίχνει.

Γυμναστείτε
Προσπαθήστε να σηκώνεστε λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για να κάνετε την καθημερινή σας γυμναστική. Αν μάλιστα όντως τα καταφέρετε και είναι πρωινή αυτή η γυμναστική, θα πετύχετε αυξημένη ένεργεια για το υπόλοιπο της ημέρας και υψηλά επίπεδα ενδορφινών για 7 ώρες, μετά το πέρας της άσκησης.

Δείτε τους φίλους σας
Οι φίλοι είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, όποια εποχή κι αν εκείνη μας χτυπάει την πόρτα. Το φθινόπωρο, ωστόσο, αν και γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της παρέας, συχνά καταλήγουμε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, περνώντας τα περισσότερα βράδια εντός των τειχών.
Ζορίστε τον εαυτό σας να βγαίνει από το σπίτι για ένα ποτό με φίλους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν και πάλι δεν θέλετε να αφήσετε τον καναπέ σας, προσκαλέστε τουλάχιστον και άλλους να σας κάνουν παρέα σπίτι από το να βουλιάζετε μόνοι σας σε αυτόν.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.