Ο ύπνος προστατεύει τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα αποκαλύπτει ότι η έλλειψη ύπνου για μια νύχτα αυξάνει την πρωινή συγκέντρωση των ουσιών NSE και S-100B στο αίμα υγιών νεαρών αντρών. Τα συγκεκριμένα μόρια συνήθως βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Επομένως, η αύξησή τους στο αίμα μετά από «λευκή νύχτα» μπορεί να δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να οδηγεί σε απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Sleep».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 15 άντρες με φυσιολογικό βάρος. Σε μια περίσταση είχαν έλλειψη ύπνου για ένα βράδυ, ενώ στην άλλη κοιμήθηκαν για σχεδόν 8 ώρες.

Παρατηρήθηκε ότι μια νύχτα ολικής απώλειας ύπνου ακολουθήθηκε από αυξημένη συγκέντρωση των ουσιών NSE και S-100B στο αίμα. Τα συγκεκριμένα μόρια του εγκεφάλου συνήθως αυξάνονται στο αίμα σε κατάσταση εγκεφαλικής βλάβης.

Επομένως, τα ευρήματα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να προάγει νευροεκφυλιστικές διαδικασίες, δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Ουψάλα, Christian Benedict.

Ο Christian Benedict, κατέληξε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καλός ύπνος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.