Κολύμπι: η ιδανική επιλογή για γυμναστική..

Η πιο ευεργετική δραστηριότητα του καλοκαιριού, η κολύμβηση, συνιστά ένα από τα καλύτερα αερόβια αθλήματα, καθώς γυμνάζει τους μυς σε ολόκληρο το σώμα σου συμμετρικά. Ξεκίνα από τώρα στις πισίνες των γυμναστηρίων και δες τι να προτιμήσεις!

Προσπαθώντας να υπερνικήσεις την αντίσταση του νερού, καταναλώνεις πολλές θερμίδες. Έτσι, εκτός από απόλαυση, το κολύμπι σου δίνει τη δυνατότητα να χάσεις βάρος (περίπου 500 θερμίδες ανά ώρα) και να τονώσεις τους μυς σου. Το συγκεκριμένο άθλημα απευθύνεται σε όλες, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά και με ορθοπεδικά προβλήματα.

Εξάλλου, με την κολύμβηση το βάρος του σώματος στηρίζεται στο νερό και έτσι αποκτάς το πλεονέκτημα της αποφυγής των τραυματισμών. Επιπλέον, δε χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό. Φοράς απλώς το μαγιό σου και είσαι έτοιμη να αποκτήσεις ένα καλοσχηματισμένο κορμί, καλή φυσική κατάσταση και μακροζωία. Αν είναι νωρίς για τη θάλασσα, εκμεταλλεύσου τις πισίνες που διαθέτουν αρκετά γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα και ξεκίνα τώρα...

Ποιο είδος κολύμβησης μου ταιριάζει;

Κάθε στυλ διακρίνεται από τις δικές του τεχνικές. Τα βασικά είναι 4:

1. Το ελεύθερο
Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι σου βρίσκεται μες στο νερό και το στρίβεις σε τακτά διαστήματα πλάγια για να παίρνεις εισπνοές από το στόμα.

Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Συμβουλή: Μπορείς να αυξάνεις σταδιακά την απόσταση και το χρόνο που κολυμπάς, για να βελτιώσεις την αντοχή και τη δύναμή σου. Για να μην κουράζεσαι άσκοπα, μάθε σωστά την τεχνική της αναπνοής, για να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα στην κολύμβηση.

2. Το ύπτιο
Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους.

Γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι.

Συμβουλή: Μπορείς να καλύψεις μικρές αποστάσεις, γυμνάζοντας εναλλάξ τα χέρια, κρατώντας τα πόδια κλειστά, έχοντας τα χέρια τεντωμένα μπροστά και ενωμένα, χωρίς να σπρώχνουν το νερό, ή δίπλα στον κορμό.

3. Το πρόσθιο
Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μες στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου.

Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.

Συμβουλή: Προσπάθησε να συγχρονίσεις το τράβηγμα των χεριών με το τίναγμα των ποδιών, κρατώντας το κεφάλι έξω από το νερό. Κάνε απλωτές κινήσεις, αναπνέοντας όσο πιο ρυθμικά μπορείς, και σιγά σιγά αύξανε τις αποστάσεις, πάντα παράλληλα με την ακτή.

4. Η πεταλούδα
Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος.

Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους (στη μέση).

Συμβουλή: Απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν καλά κολύμβηση και τα μυστικά της και δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αυξημένο βάρος, εγκύους και άτομα με τραυματισμό ή κινητικά προβλήματα.

Τι να προσέξεις
Μην ξεκινάς ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Αν κουραστείς κολυμπώντας, ξάπλωσε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού για να ξεκουραστείς.

Αν πάθεις κράμπα, δε χρειάζεται πανικός. Κάνε μασάζ στην περιοχή ή τράβα προς την αντίθετη μεριά τα δάχτυλα του ποδιού (αν είναι στη γάμπα) και μόλις νιώσεις καλύτερα, γύρνα με αργές κινήσεις στην ακτή.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.