Tροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Οτιδήποτε μας ρίχνει τόσο πολύ εκτός του διατροφικού μας προγραμματισμού, καλό είναι να αποφεύγεται ή έστω να περιορίζεται στο ελάχιστο. Μπορεί να έχουν ωραία γεύση, μπορεί να νιώθουμε σαν παιδιά όταν τα τρώμε, αλλά δεν  υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν μπορεί να έχει κανείς μας την ψευδαίσθηση, ότι αυτές οι τροφές μας προσφέρουν το ελάχιστο καλό στην υγεία μας.

Δεν θα στερηθούμε και πολλά αν συνηθίσουμε να τις καταναλώνουμε σπάνια, ενώ δεν θα βγει σε καλό, αν αποτελούν κομμάτι του  καθημερινού μας διαιτολογίου.

Smoothies

Μπορεί τα smoothies που φτιάχνουμε σπίτι να είναι ιδιαίτερα υγιεινά, με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, αλλά αυτό δεν ισχύει και στις περιπτώσεις που παραγγέλνουμε απ’ έξω. Στα μαγαζιά, τα smoothies συνηθως φτιάχνονται με παγωτό ή γάλα και είναι πηγμένα στη ζάχαρη, κάτι που τα κάνει αυτομάτως, οτιδήποτε άλλο εκτός από διαιτητικά και υγιεινά.

Πατατάκια με γεύσεις

Τα πατατάκια, είτε με γεύσεις, είτε τα απλά, δεν είναι καλή επιλογή υγιεινής διατροφής και αυτό είναι πια κοινή και γνωστή αλήθεια. Εαν ωστόσο, θέλετε να συνοδεύσετε την προβολή της ταινίας σας με ένα «αμαρτωλό» σνακ, τότε επιλέξτε τουλάχιστον εκείνα χωρίς τις γεύσεις, για να γλιτώσετε τα χημικά και συντηρητικά που συνοδεύουν όλες αυτές τις εξωτικές γεύσεις που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στα πατατάκια.

Δημητριακά γεμάτα ζάχαρη

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν για πρωινό ένα μπολ γεμάτο με δημητριακά και γάλα, αλλά σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι που έχουν γνώση των θερμίδων και των συντηρητικών που εκείνη τη στιγμή παρέχουν στο σώμα τους. Μην θεωρείτε πως όλα τα δημητριακά κάνουν καλό, γιατί μεγαλύτερη διατροφική πλάνη από αυτή δεν υπάρχει!

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά χρησιμοποιούν ένα παλιό και δοκιμασμένο κόλπο για να ξεγελούν τον καταναλωτή που ενδιαφέρεται για τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνει. Οι οδηγίες πάνω στα μπουκάλια δηλώνουν τις ποσότητες ανά μερίδα, χωρίς να τονίζουν ξεκάθαρα ότι ένα μπουκάλι περιέχει άνω της μίας μερίδας, αφήνοντας τους αριθμητικούς υπολογισμούς στον καταναλωτή.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Τα επεξεργασμένα αλλαντικά και κρέατα όπως είναι τα λουκάνικα και τα σαλάμια, περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και μπόλικο νάτριο. Η κατανάλωση ανάλογων προϊόντων σε τακτική βάση, σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία, το διαβήτη, τα προβλήματα στην καρδιά και ακόμα και τον καρκίνο. Καλά θα κάνετε λοιπόν να τα αποφεύγετε επιμελώς.

Αναψυκτικά

Εάν  θέλετε να χάσετε βάρος, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελαττώσετε σημαντικά είναι τα αναψυκτικά και όλα τα ζαχαρούχα ανθρακούχα. Εαν μάλιστα δεν σας ενδιαφέρει μόνο η σιλουέτα σας, αλλά και η υγεία σας, όπως και θα έπρεπε να συμβαίνει άλλωστε, τότε έχετε υπόψη πως  η εκτεταμμένη κατανάλωση αναψυκτικών, συνδέεται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την υπέρταση.

Φαγητά διαίτης

Τα τελευταία χρόνια που τα προϊόντα διαίτης έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα περίμενε κανείς τους καταναλωτές να αδυνατίζουν αντί να παχαίνουν. Η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει και τα φαγητά διαίτης, όχι μόνο δεν αδυνατίζουν, αλλά είναι γεμάτα με trans-λιπαρά που ευθύνονται με τη σειρά τους για την κακή λειτουργία της καρδιάς και την ανεβασμένη χοληστερίνη. Εκτός αυτού, τα φαγητά με «χαμηλά λιπαρά», έχουν ακόμα περισσότερη ζάχαρη για να ενισχύσουν την ελαττωματική γεύση, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ανθυγιεινά.

Μαγιονέζα

Όλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η μαγιονέζα δεν είναι κομμάτι υγιεινής διατροφής, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πόσο ανθυγιεινή εν τέλει είναι. Ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 μιλιγκραμ νατρίου. Φροντίστε λοιπόν, η μαγιονέζα να είναι κάτι πολύ σπάνιο στο τραπέζι σας.

Μαργαρίνη

Το αντίπαλον δέος του λιπαρού βουτύρου, είναι η μαργαρίνη που την προτιμούν οι περισσότεροι ως την εναλλακτική και πιο υγιεινή επιλογή. Η αλήθεια όμως είναι πως η μαργαρίνη είναι πλούσια σε trans-λιπαρά τα οποία συνδέονται εκτός των άλλων, ευθέως με τον καρκίνο, το διαβήτη και τα προβλήματα στην καρδιά.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.