Ρεκόρ με 408 γαλάζιες σημαίες οι παραλίες της Ελλάδας.

Την εξαιρετικά καλή φήμη που έχουν σε ολόκληρο τον κόσμο επιβεβαιώνουν για ακόμα μία χρονιά οι παραλίες της Ελλάδας.

Οι βραβεύσεις για τις γαλάζιες σημαίες που έγιναν χθες φέρνουν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από την Ισπανία, με 408, δηλαδή 15 περισσότερες από όσες είχε πέρυσι.

Με γαλάζια σημαία βραβεύτηκαν και 10 μαρίνες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στις ακτές τους είναι το Λασίθι με 42, η Χαλκιδική με 33 και η Κέρκυρα με 30.

Αντίθετα, τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες έχουν η Ζάκυνθος με 9, η Λακωνία με 10 και η Θεσσαλονίκη με 11.

Η Δαρεία Νεφέλη - Βουρδουμπά, υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης για τον συντονισμό του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», επισημαίνει  ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν σε τοπικό επίπεδο περισσότερες κινήσεις για την προώθηση του προγράμματος.

Τετρακόσιες οκτώ ελληνικές ακτές και 10 μαρίνες βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2014. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές, στην τρίτη η Τουρκία με 387 ακτές, στην τέταρτη η Γαλλία με 379 και στην πέμπτη η Πορτογαλία με 298.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνει η εταιρεία δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.