Στην Ισπανία το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Το «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα της Ισπανίας ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο μέσα από την ετήσια έρευνα World’s 50 Best Restaurants, του έγκυρου περιοδικού Restaurant, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 900 διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της εστίασης.

Το δημιούργημα των αδελφών Χοσέπ, Χοάν και Τζόρντι Ρόκα μπήκε για πρώτη φορά στων κατάλογο World’s 50 Best πριν από οκτώ χρόνια και πέρυσι ήταν δεύτερο, πίσω από το δανέζικο «Νoma».

Τα αδέλφια Ρόκα που προτείνουν μοντέρνα ισπανική κουζίνα, μεγάλωσαν στην ταβέρνα της μητέρας τους. Το 1986 ο Χοσέπ και ο Χόαν άνοιξαν το «El Celler de Can Roca» και από το 2007 στην ομάδα συμπεριλήφθηκε και ο μικρός Τζόρντι, ο οποίος είναι ο σεφ ζαχαροπλαστικής.

Στη δεύτερη θέση της λίστας World's 50 Best Restaurants, βρέθηκε το «Νoma», το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σταθερά στην κορυφή. Ο Ρενέ Ρετζέπι είναι ο ιθύνων νους του Noma, του εστιατορίου στην Κοπεγχάγη με τα δύο αστέρια Michelin.

Τρίτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο ανακηρύχθηκε η «Osteria Francescana» στη Μόδενα της Ιταλίας, που ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη. 

Συνολικά η Ισπανία μετράει τρία εστιατόρια στην πρώτη δεκάδα και πέντε στα 50. Καλύτερο αμερικάνικο εστιατόριο ανακηρύχθηκε το «Eleven Madisson Park» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Στην 97η θέση το ελληνικό εστιατόριο «Σπονδή»

Παράλληλα με τον κατάλογο με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το περιοδικό Restaurant, δημοσιεύει και μια συμπληρωματική λίστα με άλλα 50 ώστε να συγκροτηθεί η εκατοντάδα κορυφαίων της εστίασης. Ετσι, στην 97η θέση εντοπίζουμε την περίφημη «Σπονδή» το πρώτο και μοναδικό ελληνικό εστιατόριο.