«Ντι Πρέσε» Τουριστικό αφιέρωμα στις Σποράδες

Τις ομορφιές των νήσων Σποράδων, που αποτελούν, όπως τονίζει «ό,τι πιο πράσινο έχει να προσφέρει η Ελλάδα», παρουσιάζει σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της, συνοδευόμενο από φωτογραφίες, η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Όπως σημειώνεται, απέραντα πευκοδάση, τεράστιοι ελαιώνες και ψηλά κυπαρίσσια καλύπτουν τα μικρά νησιά, που ο αριθμός τους είναι περίπου 80,τα περισσότερα από τα οποία ακατοίκητα, ενώ ο θρύλος θέλει να έχουν προκύψει από βολή λίθων ανάμεσα στους αδελφούς Τιτάνες Ωτο και Εφιάλτη.

Τα τρία κυριότερα νησιά, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος προσφέρουν 200 παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, στα λίγα χωριά τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο κατάλευκα σπίτια στις πλαγιές τους, μερικά με τα σημάδια του σεισμού του 1965, ενώ περισσότερες από 500 είναι οι εκκλησίες στις σημαδεμένες από την παράδοση βόρειες Σποράδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σποράδες έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει καθώς οι δήμαρχοι στην περιοχή καταβάλουν προσπάθειες να προσελκύσουν επισκέπτες και εκτός της τουριστικής περιόδου και με το δίκιο τους, αφού η παρθένα φύση, οι όμορφες παραλίες και το πεντακάθαρο κρυστάλλινο νερό της θάλασσας, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.

Η Σκιάθος είναι το νησί με την ευκολότερη πρόσβαση, χάρη στο μικρό αεροδρόμιο που διαθέτει και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της διπλασιάζεται φτάνοντας συχνά τις 10.000 ανθρώπους, ενώ ο κεντρικός της εμπορικός δρόμος φέρει το όνομα του σημαντικότερου των συγγραφέων της, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τις παραλίες της, Κουκουναριές και Λαλάρια να είναι οι ομορφότερες και το κάστρο της παλαιάς πρωτεύουσάς της να διαθέτει φανταστικές τοιχογραφίες.

Λιγότερη σημαντική τουριστικά είναι η γειτονική Σκόπελος, καθώς η πρόσβασή της είναι για τους περισσότερους Ευρωπαίους κοπιαστική, μιας και γίνεται μόνον με αργό φέρι-μποτ και εκείνοι που την επισκέπτονται είναι κυρίως Έλληνες, ο αριθμός όμως των οποίων έχει μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, η Σκόπελος εντυπωσιάζει ήδη από την είσοδο στο λιμάνι με την εκπληκτική εικόνα πλήθους λευκών σπιτιών και εκκλησιών στον λόφο, κάτι που οδήγησε τους παραγωγούς της κινηματογραφικής ταινίας «Μάμα Μία» να παρατείνουν εκεί τα γυρίσματά της με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών, όμως οι τοπικοί αρμόδιοι δεν εκμεταλλεύτηκαν την ταινία για την τουριστική προβολή του νησιού που είναι σχετικά άγνωστο.

Αναφορές γίνονται στην τοπική οικονομία του νησιού, παλιότερα και σήμερα, επισημαίνοντας ότι τώρα η τοπική κοινωνία ασχολείται περισσότερο με τον τουρισμό, αναζητώντας εναλλακτικές προτάσεις για τους επισκέπτες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το νησί και τους ανθρώπους του.

Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται, με τις ομορφιές και τις προσφορές του για τον επισκέπτη και το πιο απομακρυσμένο των τριών κυριοτέρων νησιών των Σποράδων, η Αλόννησος, με τους 2.700 κατοίκους της, όπου, όπως τονίζεται, επικρατεί η γαλήνη και η παράδοση, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις εκατοντάδες εικόνες της.

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με πληροφορίες και προτάσεις ως προς τη διαμονή, τη γαστρονομία, αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης στις Σποράδες από τη Βιέννη και την Αθήνα, όπως επίσης και την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα κυριότερα νησιά τους.