Ναύπλιο: Παραμυθένια πόλη

Συνδυάζοντας τον αστικό χαρακτήρα με το κοσμοπολίτικο ύφος και την αίσθηση της γειτονιάς με την τουριστική ανάπτυξη, το Ναύπλιο είναι μία πόλη στην οποία θα απολαύσετε ατελείωτες βόλτες κάθε εποχή του χρόνου.

Οι βασικότεροι σταθμοί Ιστορίας, φαγητού και διασκέδασης, για να μη χαθείτε μες στα λιθόστρωτα του ονείρου.

Ξεκινήστε από το Παλαμήδι, το ενετικό κτίσμα που επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως φυλακή με κελιά κράτησης, σε ένα από τα οποία είχε φυλακιστεί και ο Κολοκοτρώνης.

Το κάστρο βρίσκεται σε λόφο ύψους 216 μ. και για να το δείτε από κοντά μπορείτε, αν νιώθετε πολύ fit, να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια ή να το προσεγγίσετε οδικώς από τον περιφερειακό δρόμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η απίστευτη θέα στην πόλη και τον κόλπο της Αργολίδας θα σας αποζημιώσει. Εκεί θα δείτε και το καμένο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, όπου κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης του φρουρίου. Στους πρόποδες θα συναντήσετε την Πύλη της Ξηράς που υπήρξε η περίφημη είσοδος στην παλιά πόλη.

Αν κάτι απεικονίζεται σχεδόν σε όλες τις καρτ-ποστάλ του Ναυπλίου, είναι το Μπούρτζι. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε από τους Ενετούς το 1471, εντυπωσιάζει με τον ψηλό οκταγωνικό πύργο και απέχει γύρω στα 300 μ. από τον λιμενοβραχίονα. Περιηγηθείτε στον υπαίθριο χώρο και αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και καμία ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Ο γύρος της Αρβανιτιάς είναι μια από τις ρομαντικότερες βόλτες στο Ναύπλιο όπου θα περπατήσετε δίπλα στα βράχια με τις φραγκοσυκιές και θα καταλήξετε στην ομώνυμη πλατεία.

Κατευθυνθείτε στην πλατεία Συντάγματος, το ιστορικό επίκεντρο της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας που κατακλύζεται από κόσμο. Αποτελεί σχεδόν πρότυπο πλατείας στην οποία τα παιδιά απολαμβάνουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τη διακριτική επίβλεψη των γονιών που κάθονται στα πανέμορφα γύρω καφέ.

Και φυσικά, όπως και κάθε πλατεία, έτσι και την πλατεία Συντάγματος κοσμούν ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και μία εκκλησία.

Περπατήστε στην πιο γραφική συνοικία του Ναυπλίου, τον Ψαρομαχαλά, με τους ντόπιους να σας καλημερίζουν από τα όμορφα παλιά σπίτια με τα γεράνια και τις βουκαμβίλιες.

Χαζέψτε τα μικρά νεοκλασικά μπαλκονάκια και τα αρχοντικά με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα και ακολουθήστε τα λιθόστρωτα δρομάκια που σίγουρα θα σας οδηγήσουν στην οδό Σταϊκοπούλου με τις πολλές ταβέρνες.

Η γνωστή παραλιακή βόλτα στο Μεγάλο Δρόμο με τους φοίνικες, συνοδεύεται από τους ήχους της μουσικής των καφέ και των μπαρ που βρίσκονται στη σειρά και μαζεύουν κυρίως νεολαία. Με λίγη τύχη θα συναντήσετε θεατρικά δρώμενα, happenings ακόμα και live μουσική από γκρουπάκια.

ΜΟΥΣΕΙΑ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πλ. Συντάγματος, τηλ.: 27520 27502) στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1713 και φιλοξενεί ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα.

Στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Iδρυμα – Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» (Σοφρώνη & Βασ. Αλεξάνδρου 1, τηλ.: 27520 28379, http://www.pli.gr/) θα πάρετε μία γεύση από την παράδοση .

Το Μουσείο Κομπολογιού (Σταϊκοπούλου 25, Παλιά Πόλη, τηλ.: 27520 21618, http://www.komboloi.gr/) περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή από το 1550 έως και το 1950.

Το Φουγάρο (Ασκληπιού 98, τηλ.: 27520 47300, http://www.fougaro.gr/) είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού που φιλοξενεί εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα. Εχει καφέ, εστιατόριο και βιβλιοθήκη.

ΦΑΓΗΤΟ
Στον Σαβούρα (Μπουμπουλίνας 79, Λιμάνι Ναυπλίου, τηλ.: 27520 27704) θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και τοπικές σπεσιαλιτέ με πιο δημοφιλή επιλογή την αστακομακαρονάδα.

Ο Βασίλης (Σταϊκοπούλου 22, τηλ.: 27520 25334, http://www.tavernvasilis.gr/) προσφέρει ελληνική κουζίνα σε έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους.

Το 3Sixty (Παπανικολάου 26, τηλ.: 27520 28068, http://www.3sixtycafe.gr/) εκτός από πολύ καλό φαγητό και ενημερωμένη κάβα προφέρεται για ατελείωτο χάζι.

Στη διάσημη gelateria Antica Gelateria Di Roma (Φαρμακοπούλου 3 & Κομνηνού, Πλ. Συντάγματος, τηλ.: 27520 23520) οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της θα σας προσφέρουν αυθεντικό σισιλιάνικο παγωτό.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Το Λάθος Bar ύστερα από πολλά χρόνια λειτουργίας στην Πλατεία Συντάγματος μετακόμισε, και από ένα σουρεαλιστικό μέρος-φάντασμα απέκτησε ένα τελείως νέο concept συνεχίζοντας να είναι αγαπημένο στέκι.

Το Circulo Cooperativa (Βασ. Κωνσταντίνου 6 & Κοκκίνου 17, τηλ.: 27520 47090) είναι ένας all day χώρος με έθνικ μουσικές, εκθέσεις, δανειστική βιβλιοθήκη.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.