Wed05232018

Last updateSun, 20 May 2018 2am

Back You are here: Home Travel ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Αποδράσεις στην Ελλάδα Κέρκυρα: Η αρχόντισσα του Ιονίου

Κέρκυρα: Η αρχόντισσα του Ιονίου

Κέρκυρα, Κέρκυρα, με το Ποντικονήσι, με τα καντούνια τα στενά, που τα 'χω σεργιανίσει». Περπατάμε και εμείς σφυρίζοντας τον ίδιο σκοπό στα σοκάκια και τις πλατείες της αρχόντισσας του Ιονίου, ξεκινώντας την περιήγησή μας από την Παλιά Πόλη, που μας υπόσχεται ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο.

Μια βόλτα στο παρελθόν μάς προσφέρει εμμέσως η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, στο κέντρο της πόλης: Στη μία πλευρά της, την Πάνω Πλατεία, οι μουσικές από τις φιλαρμονικές οδηγούν τα βήματά μας στο υπαίθριο πάλκο. Εκεί, παίρνουν θέση οι μουσικοί με τις εντυπωσιακές στολές τους και οι μελωδίες τους μας στροβιλίζουν στους ρυθμούς του βαλς μέχρι να καρφωθεί το βλέμμα μας στο περιστύλιο, το κυκλικό κτίσμα που αναδεικνύουν οι ιωνικοί κίονες και το οποίο χτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland.

Χαζεύουμε τα υπέροχα αρχοντικά κατά μήκος της Σπιανάδας και μας έρχονται στον νου κρινολίνα, δαντελένια ομπρελίνα και καπέλα με φτερά. Ένα μόνιππο λείπει για να συμπληρωθεί η εικόνα μιας άλλης εποχής... Και τότε, εμφανίζεται το αλογάκι με την άμαξα, που μας περιμένει για βόλτες στα καντούνια.

Μαγικές Εικόνες
Στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, δεσπόζουν τα «Ανάκτορα», όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Επιβλητική η πρόσοψη του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, χτισμένη από πέτρα φερμένη από τη Μάλτα. Είναι ένα από τα πρώτα κτίρια νεοκλασικού ρυθμού της Ελλάδας, με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο με γλυπτά και παραστάσεις. Εκτός από κατοικία του Άγγλου αρμοστή και έδρα του τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, ήταν και έδρα της Ιονίου Γερουσίας.

Σήμερα, στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Εκεί, στα «πόδια» του, θα σεργιανίσετε στον Κήπο του Λαού και θα ευφρανθείτε από τη μυρωδιά των λουλουδιών μπροστά από τη λιμνούλα. Από εκεί, η θέα στο νησάκι Βίδο είναι εκπληκτική. Σε απόσταση αναπνοής, ένας άλλος κήπος, το Μποσκέτο, προσφέρει επίσης θέα στο Παλαιό Φρούριο, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε διασχίζοντας την ενετική τάφρο. Είναι μαγικές οι ποικίλες εικόνες που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας σε κάθε βήμα μας στην Κέρκυρα. Σαν ένα ζωντανό καλειδοσκόπιο διαφορετικών εποχών, οι οποίες συμβιώνουν και στον πεζόδρομο Γκίλφορδ, με τις αντικερί και τα παλαιοπωλεία.

Ολική επαναφορά στη βορειοδυτική πλευρά της πλατείας, στο Λιστόν, εκεί όπου το μοναδικής αισθητικής περιβάλλον λες και μας διακτινίζει σε περασμένη εποχή με άρωμα βρετανικό. Η αίσθηση ενισχύεται και από το γήπεδο κρίκετ απέναντι. Για να αφομοιώσουμε όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες που αποκαλύπτονται σε κάθε μας βήμα (σαν να μπαινοβγαίνουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας), παίρνουμε θέση σε κάποιο από τα καφέ. «Τσιτσιμπίρα θα πάρετε;», μας προτείνει όλο καμάρι ο ευγενικός μαγαζάτορας, εκθειάζοντάς μας την εξωτική δροσιά του διάσημου τοπικού αναψυκτικού. Φυσικά, σπεύδουμε να το απολαύσουμε, «σκανάροντας» παράλληλα το εντυπωσιακό κτίριο με τη στοά και τις καμάρες, που σφύζει από ζωή.

Λέγεται πως δημιουργήθηκε επί γαλλικής κυριαρχίας σε σχέδια του μηχανικού Lesseps, που ακολουθούσαν την παριζιάνικη Rue de Rivoli.