Λευκάδα: Ενα νησί Προσιτό σε όλους..

Με μεσαιωνική παράδοση και ιδιότυπο αρχιτεκτονικό παρελθόν, η πόλη της Λευκάδας καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πολεοδομική συγκρότηση και η μορφολογική εξέλιξη των αρχιτεκτονημάτων της πόλης. Τα παραδοσιακά σπίτια, οι αξιόλογες εκκλησίες με τα περίτεχνα καμπαναριά, οι μικρές πλατείες, τα όμορφα σοκάκια, οι γραφικοί πλακόστρωτοι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ - εστιατόρια συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.

Τους επισκέπτες εντυπωσιάζουν η μαρίνα της Λευκάδας, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών, και η πλωτή κινητή γέφυρα, που ενώνει τη Λευκάδα με τις ακαρνανικές ακτές.
Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ξεχωρίζουν η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας, τα ερείπια της αρχαίας Λευκάδας, κοντά στο χωριό Καλλιγόνι, το φρούριο της Αγίας Μαύρας και η μονή της Παναγίας της Φανερωμένης, θρησκευτικό κέντρο της Λευκάδας, κοντά στο χωριό Φρύνι.

Νυδρί:
Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, το μεγαλύτερο της Λευκάδας, το Νυδρί απλώνεται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, στο μέσον περίπου των ανατολικών ακτών του νησιού.
Πίσω από το Νυδρί απλώνεται κατάφυτη πεδινή έκταση, ενώ απέναντί του βρίσκονται τα μαγευτικά Πριγκιποννήσια (η Μαδουρή, η Χελώνη, ο Σκορπιός, η Σπάρτη και το Σκορπίδι) και η είσοδος του όρμου του Βλυχού με το καταπράσινο ακρωτήρι της Αγίας Κυριακής.
Με αφετηρία το Νυδρί, εκδρομικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη δίνουν στους παραθεριστές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα Πριγκιποννήσια, το Μεγανήσι, την Ιθάκη και την Κεφαλλονιά.
Εξάλλου, το Νυδρί αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για επισκέψεις στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής (στο ομώνυμο ακρωτήρι) και στο γειτονικό σπήλαιο των Νυμφών, στον τάφο του Γουλιέλμου Ντέρπφελντ (γερμανού αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου, που ταύτισε τη Λευκάδα με την ομηρική Ιθάκη), στους καταρράκτες και στο φαράγγι Δημοσάρι (όμορφη τοποθεσία, με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και λιμνούλες ανάμεσα στους βράχους).

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Σκάρου (των Σκάρων) με τα υπεραιωνόβια δέντρα, βόρεια από το Νυδρί. Στη διαδρομή προς το Σκάρο, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Λευκάδας, οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την υπέροχη θέα αρχικά στο βόρειο τμήμα του νησιού και ακολούθως στο Νυδρί και τα Πριγκιποννήσια.
Σε μικρή απόσταση από το Νυδρί βρίσκονται το Περιγιάλι (1,5 χλμ Β), παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή, και το Νεοχώρι (5 χλμ Δ), χωριό με τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου, καθώς και μοναδική θέα στα Πριγκιποννήσια.

Βασιλική:
Στη νότια ακτογραμμή της Λευκάδας, στον κόρφο ενός κλειστού όρμου και κοντά σε έναν εύφορο κάμπο, βρίσκεται η Βασιλική, γραφικό χωριό με αξιόλογη τουριστική κίνηση, κυρίως στον παραλιακό πεζόδρομο με τα καφέ - εστιατόρια.

Ο όρμος της Βασιλικής προσελκύει πολυάριθμους έλληνες και ξένους λάτρεις του γουίντ σέρφινγκ, καθώς θεωρείται ο παράδεισος της ιστιοσανίδας, ένας από τους ιδανικότερους τόπους για θαλάσσια σπορ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Φεριμπότ συνδέουν τη Βασιλική με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, ενώ εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν τους παραθεριστές στις παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Αγιοφύλλι.
Κοντά στη Βασιλική βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Πόντη, με όμορφη θέα στον όρμο της Βασιλικής.
Στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέρον παρουσιάζει το ορεινό χωριό Άγιος Πέτρος, με ανεμόμυλο κοντά του

Νικιάνα:
Στις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, στο μέσον περίπου της διαδρομής από την πρωτεύουσα προς το Νυδρί, απλώνεται η Νικιάνα, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με σημαντική τουριστική κίνηση και λιμανάκι, όπου δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Πάνω από τη Νικιάνα ορθώνεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Σκάρου (των Σκάρων) με τα υπεραιωνόβια δέντρα, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Λευκάδας. Εκεί βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η μονή και το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων, η μονή του Αγίου Γεωργίου, κοντά στον οικισμό Κολλυβάτα, και ο οικισμός Αλέξανδρος, με πετρόχτιστα σπίτια, κοντά σε γραφικό οροπέδιο.

Άγιος Νικήτας:
Φημισμένος παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό μικρού όρμου των βορειοδυτικών ακτών της Λευκάδας, ο Άγιος Νικήτας γοητεύει τους ταξιδιώτες με το παραδοσιακό χρώμα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.
Οι παραθεριστές απολαμβάνουν τα γαλαζοπράσινα νερά στην παραλία του οικισμού και στις κοντινές ακρογιαλιές, τα Πευκούλια και το Μύλο. Μάλιστα, η περιοχή του Μύλου με την υπέροχη αμμουδερή παραλία προσφέρει μαγευτική θέα στο Ιόνιο και το ηλιοβασίλεμα.
Στη διαδρομή από την πρωτεύουσα της Λευκάδας προς τον Άγιο Νικήτα και τις υπόλοιπες εκπληκτικές παραλίες της δυτικής ακτογραμμής του νησιού βρίσκονται οι Τσουκαλάδες, χωριό με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Αγροτική Λευκάδα:
Εάν θέλετε να γνωρίσετε την αγροτική Λευκάδα και να δείτε από κοντά τη μοναδική φύση της, αξίζει να αφιερώσετε δύο ώρες και να περπατήσετε γύρω από το ξακουστό χωριό της Εγκλουβής, όπου καλλιεργείται η πεντανόστιμη φακή.
Η περιήγησή σας θα ξεκινήσει από την πλατεία της Εγκλουβής. Θα περάσετε από το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι, και θα δείτε τα αλώνια, τα πηγάδια, τους ανεμόμυλους,καθώς και τους Bόλτους , τα πέτρινα θολωτά αγροτικά κτίσματα. Θα φθάσετε μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πριν επιστρέψετε στην Εγκλουβή μέσω ενός χωμάτινου μονοπατιού. Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 7.450 μέτρα, μέσο χρόνο διαδρομής 2 ώρες και 10 λεπτά και επίπεδο δυσκολίας 3,5.

Προφήτης Ηλίας: Η ανάβαση
Το σημείο εκκίνησης είναι η πλατεία της Εγκλουβής, σε υψόμετρο  720. Από εκεί προχωρήστε στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και, μέσα από πλακόστρωτα, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας. Συνεχίστε ανηφορίζοντας μέχρι τον Άγιο Δονάτο, στο χωμάτινο μονοπάτι περνώντας αριστερά της δεξαμενής. Η διαδρομή θα σας "πάει" μέχρι τον Αγιο Ηλία, σημείο με ξεχωριστή θέα προς τα Ακαρνανικά όρη, τους Σφακιώτες και το βουνό των Σκάρων. Από εκεί συνεχίζετε την πορεία σας στο "καλιγωτό" μονοπάτι (όχι στο χωματόδρομο που υπάρχει αριστερά μας) μέχρι τον ασφάλτινο δρόμο τον οποίο περνάτε απέναντι. Περπατάτε, βλέποντας σε λίγα μέτρα αριστερά το βαθύλακο που στην κορυφή του βρίσκεται ένας γκρεμισμένος ανεμόμυλος και στη συνέχεια αντικρίζετε τους πρώτους βόλτους.
       
Ο οικισμός των βόλτων:
Οι μικροί θολωτοί πέτρινοι οικίσκοι σε σχήμα φούρνου αποτελούν μνημείο ενός ανυπέρβλητου πολιτισμού που δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Οι Βόλτοι βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν τον τόπο, και την κατασκευή τους επέβαλαν οι ειδικές συνθήκες καλλιέργειας της περιοχής. Μέσα σε κάθε βόλτο υπήρχε ένα μικρό νοικοκυριό για την εξυπηρέτηση των καλλιεργητών που έμεναν εκεί όλο το καλοκαίρι. Υπάρχουν αμέτρητοι βόλτοι, απόδειξη ότι η περιοχή του Αγίου Δονάτου αποτελούσε κατά το μακρινό παρελθόν έναν πολυπληθή καλοκαιρινό οικισμό, γεμάτο ζωή.
Συνεχίζετε στο ανηφορικό πλακόστρωτο καλιγωτό μονοπάτι και φθάνετε στην εκκλησία του Αγίου Δονάτου, σε υψόμετρο 880, αντικρίζοντας τα πηγάδια, τα αλώνια και τα πρώτα φακοχώραφα, στα οποία καλλιεργείται η πασίγνωστη φακή Εγκλουβής. Εδώ θα βρείτε πόσιμο νερό στα πηγάδια. Το εκκλησάκι του Άι-Δονάτου, στο οροπέδιο Βουνί της Εγκλουβής, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 7 Αυγούστου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Σύβοτα:
Στο βάθος ενός θαυμάσιου φιορδ που σχηματίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λευκάδας είναι χτισμένα τα Σύβοτα. Ο γραφικός οικισμός, αγκαλιασμένος από κατάφυτους λόφους, αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα αγκυροβόλια όσων ταξιδεύουν με σκάφος στο Ιόνιο. Οι λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών επιλέγουν συχνά τα Σύβοτα για τον ανεφοδιασμό των σκαφών τους και ανάπαυση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Οι πολυάριθμοι έλληνες και ξένοι παραθεριστές εντυπωσιάζονται από το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον και απολαμβάνουν νόστιμα ψάρια και θαλασσινά στις ψαροταβέρνες του οικισμού.

Κάθισμα: εκεί όπου κάθεται ο ήλιος!
Γιατί ονομάστηκε έτσι η παραλία Κάθισμα; Επειδή από την παραλία αυτή βλέπεις τον ήλιο με τα μαγευτικά του χρώματα να δύει αργά και να... κάθεται για λίγο πριν χαθεί στη γραμμή του ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό".
Αναμφισβήτητα, το Κάθισμα, στη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, αλλά και ολόκληρου του Ιονίου. Η απέραντη πλατιά αμμουδερή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, το ανοιχτό πέλαγος και η εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.

Τουριστικές μονάδες, μπιτς-μπαρ και ταβέρνες εξυπηρετούν τους πολυάριθμους παραθεριστές που επισκέπτονται το Κάθισμα, για να θαυμάσουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και να απολαύσουν τις χαρές μιας παραλίας με εξωτική ομορφιά.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2020 dailyfun.gr all rights reserved.