MotoGP: GP Ιαπωνίας

Σαν Σπαρτιάτης μαχητής πάλεψε ο Lorenzo στο Motegi όπου πανηγύρισε τη νίκη και θα τα παίξει όλα για όλα στον τελικό της Valencia.Το βέβαιο είναι ότι δεν τα παρατάει ποτέ.

Με πνεύμα μαχητή σαν αυτό των Σπαρτιατών που θαυμάζει, ο Jorge Lorenzo έφτασε σε μια επιβλητική νίκη μέσα στο σπίτι της Honda, στο ηλιόλουστο Motegi, κάνοντας έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής του.

Παρά την πίεση που του άσκησαν για μεγάλο κομμάτι του αγώνα οι αναβάτες της Repsol Honda, αυτός διατήρησε την ψυχραιμία του και με επίθεση στα... χρονόμετρα στους τελευταίους 7 γύρους, καθάρισε την υπόθεση νίκη, τερματίζοντας 3,1" μπροστά από τον πρωτοπόρο και φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Marc Marquez.

Ο 3ος Dani Pedrosa, που μετρούσε 2 συνεχόμενες νίκες στο Motegi τα προηγούμενα χρόνια, ολοκλήρωσε τον αγώνα 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή.

Πλέον, ο τίτλος θα κριθεί στον μεγάλο τελικό της Valencia, στις 10 Νοεμβρίου, με τον Marquez να έχει το πάνω χέρι καθώς προηγείται με 13 βαθμούς του Lorenzo.

Στην εκκίνηση, Lorenzo - Rossi πετάχτηκαν μπροστά αιφνιδιάζοντας τους Marquez - Pedrosa. Δυο απανωτά λάθη του Ιταλού πολυπρωταθλητή στα φρένα τον έριξαν στην 11η θέση, αφήνοντας τον Lorenzo να παλεύει μόνος του με τα... θηρία.

Οι τρεις Ισπανοί γρήγορα έχτισαν μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους και έδειχναν όλοι τους ικανοί για τη νίκη. Σε πολλές περιπτώσεις η μεταξύ τους διαφορά δεν ξεπερνούσε τα 2 δέκατα και παρακολουθώντας τους να πιέζουν στο όριο γυρίζοντας σε εξωπραγματικούς χρόνου την πίστα, καταλάβαινες ότι όλα ήταν ρευστά.

Από τον 15ο γύρο και έπειτα, ο Pedrosa άρχισε να χάνει έδαφος και να μένει εκτός διεκδίκησης της νίκης, ενώ 2 γύρους αργότερα, ο Marquez χάνοντας σε κάποια σημεία τα φρένα, έδειξε να χάνει την εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα του. Σε αυτό ίσως έπαιξε ρόλο και η πτώση που είχε το πρωί στις ελεύθερες δοκιμές.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο πρωτοπόρος Lorenzo σημείωνε ταχύτερους γύρους και άνοιγε τη διαφορά του στο δευτερόλεπτο από τον Marquez.

Εκεί που τα χρειάστηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Yamaha ήταν στο ντουμπλάρισμα επί του Cudlin που του έκλεισε τη γραμμή και λίγο έλειψε να έχουμε παρατράγουδα.

Η πτώση της καρό σημαίας βρήκε τον Lorenzo νικητή για 7η φορά φέτος και ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου, έστω κι αν η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη καθώς μια 4η θέση αρκεί στον Marquez για να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

«Βλέποντας την τελική κατάταξη βλέπουμε 5 αναβάτες της Honda να έχουν τερματίσει πίσω μου. Είναι φυσιολογικό η πίστα είναι καλύτερη γι' αυτούς. Το να νικάς λοιπόν μέσα στο σπίτι της Honda σημειώνοντας μάλιστα την 200η νίκη της Yamaha στα MotoGP, έχοντας μάλιστα πάρει ρίσκο με την επιλογή μας στα λάστιχα, αποτελεί τεράστια ικανοποίηση», δήλωσε ο Lorenzo για να προσθέσει: «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας άποψη φυσικής κατάστασης αλλά έμεινα συγκεντρωμένος. Ήθελα πολύ αυτή τη νίκη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν ξέρουμε ότι το Πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει. Δεν είμαι αυτός που προηγείται, οπότε δεν εξαρτώνται όλα από εμένα. Ας δούμε πως θα λειτουργήσει στη Valencia η στρατηγική μας Είμαι ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες φέτος και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Καθοριστική σημασία στην επίτευξη της 51ης νίκης του έπαιξε η απόφαση να χρησιμοποιήσει την έξτρα μαλακή γόμα που διέθεσε η Bridgestone.

«Πήραμε την απόφαση αργά γιατί λίγο πριν τον αγώνα η θερμοκρασία ήταν 10 βαθμούς μεγαλύτερη απ' ότι το πρωί και αισθανόμουν καλύτερα με την πιο μαλακή γόμα. Νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή για μένα και τη μοτοσυκλέτα μου, αλλά ίσως για τις Honda δούλευαν καλύτερα με διαφορετική γόμα».
«Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολη μέρα. Ήταν η πρώτη μου φορά εδώ, στο στεγνό με μοτοσυκλέτα των MotoGP. Η πτώση το πρωί δεν βοήθησε, αν και στον αγώνα είχα εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα μου. Ήμουν λίγο πιο γρήγορος από τον Jorge, αλλά αυτός πίεσε πάρα πολύ! Στο τέλος δεν ήθελα να ρισκάρω περισσότερο και να χάσω τη 2η θέση. Πήραμε 20 βαθμούς και αυτό είναι που μετράει. Στη Valencia ελπίζω να έχω καλό αγώνα», δήλωσε ο Marquez.
«Προσπάθησα να μείνω ψύχραιμος. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν μπορούσα από ένα σημείο και μετά να ακολουθήσω τον ρυθμό του Jorge και του Marc. Δεν έχω παρά να τους δώσω συγχαρητήρια», σχολίασε ο Pedrosa που έχει χάσει κάθε ελπίδα για Πρωτάθλημα.

Στην 4η θέση, σχεδόν 20" πίσω από το νικητή, τερμάτισε ο Alvaro Bautista, με τον Stefan Βradl να ακολουθεί. Ο Valentino Rossi με αντεπίθεση διαρκείας μετά τη βόλτα στα χώματα που έκανε στον 3ο γύρο πέφτοντας στην 11η θέση, κατάφερε να τερματίσει 6ος. Ακολούθησαν οι αναβάτες της Monster Yamaha Tech 3, με τον Cal Crutchlow να είναι 7ος και τον Bradley Smith να τερματίζει 8ος. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι Ducatisti με τον Andrea Dovizioso στην 9η θέση και τον Nicky Hayden που ξεκινούσε από την 3η θέση του γκριντ, στην 10η.

Το Πρωτάθλημα ολοκληρώνεται το 3ήμερο 8-10 Νοεμβρίου στην πίστα Riccardo Tormo της Valencia στην οποία θα κριθούν οι τίτλοι σε MotoGP και Moto3.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.