H Eλλάδα στο Μουντιάλ..!

Με γκολ του Μήτρογλου και αυτογκόλ του Τοροσίδη η εθνική ομάδα σφράγισε το εισιτήριό της για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1-1 με τη Ρουμανία). Τα ρολόγια τους σε ώρα... Βραζιλίας ρύθμισαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας, τη νύχτα της Τρίτης (19/11), καθώς εξασφάλισαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την πρόκρισή τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το 1-1 που πήραν στο Βουκουρέστι από τη Ρουμανία, και σε συνδυασμό φυσικά με το άτρωτο 3-1 του πρώτου μπαράζ, στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Ο Κώστας Μήτρογλου, τον οποίο έβγαλε φάτσα με τον Ταταρουσάνου ο κάπτεν Καραγκούνης, άνοιξε το σκορ στο 23ο λεπτό, ενώ μόνο για λίγα λεπτά πήραν κουράγιο οι γηπεδούχοι, κι αυτό χάρη σε ένα περίεργο αυτογκόλ που προκάλεσε ο Βασίλης Τοροσίδης, στο 55ο λεπτό. Αποθέωση του Σάντος και των διεθνών από 1700 Ελληνες φιλάθλους, στη «Νασιονάλ Αρίνα». Στις 6 Δεκεμβρίου η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ, στη βραζιλιάνικη πόλη Μπαΐα.

Παράλληλα με το γαλανόλευκο πανηγύρι στο Βουκουρέστι, βροντερός ήταν και ο αναστεναγμός ανακούφισης για μία παρέα πολύ σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, που στερήθηκαν την ευκαιρία της συμμετοχής τους σε Μουντιάλ, εκείνο του 1970, από το 1-1 που κι εκείνοι είχαν φέρει στο Βουκουρέστι, στο "πικ" της καριέρας τους. Ο λόγος για τη σπουδαία ομάδα του 1969, με Δομάζο, Κούδα, Παπαϊωάννου, Σιδέρη, Καμάρα, Χάϊτα, Οικονομόπουλο, Ελευθεράκη, Δέδε, και αρκετούς ακόμα μπαλαδόρους της εποχής εκείνης, που το'χαν μαράζι να πάρουν τη ρεβάνς από τη Ρουμανία, και το πέτυχαν απόψε, μπαίνοντας στα μυαλά του Καραγκούνη, του Παπασταθόπουλου, του Μήτρογλου, του Σαμαρά, του Σαλπιγγίδη, του Χολέβα, κι όλων των άλλων ελληνόπουλων που μόχθησαν επί 14 μήνες για να απολαύσουν το ονειρεμένο ταξίδι στη Βραζιλία, το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Μόνο στο μιλητό μπορούσαν να συγκριθούν μαζί τους οι παίκτες του Πιτσούρκα, που έχασαν πεντακάθαρα και τα δύο μπαράζ. Γιατί μπορεί να γλίτωσαν κι από δεύτερη ήττα, εξαιτίας μίας παραξενιάς (από τις πολλές, όταν αρχίσει τα "τρελά" της) της μπάλας, στη φάση που Τοροσίδης και Χολέβας πήγαν ταυτόχρονα να τη διώξουν, αλλά από τα πόδια του Βασίλη κατέληξε στα δίχτυα του Καρνέζη, ωστόσο από τακτικής και ψυχολογικής πλευράς νικήτρια πάλι βγήκε η ελληνική ομάδα. Αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, ότι σε επίπεδο διαχείρισης επικίνδυνων αποστολών, όπως και προστασίας αποτελεσμάτων, είναι από τις καλύτερες του κόσμου.
Σε μία ιδιαίτερα φανατισμένη ατμόσφαιρα (μέχρι και τον εθνικό μας ύμνο δε σεβάστηκαν χιλιάδες Ρουμάνοι...), η εθνική χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά για να πατήσει τον κάλο των αντιπάλων της. Αντεξε την πίεση των πρώτων δέκα λεπτών, προειδοποίησε με το σουτ του Χολέβα (17'), που έδιωξε ο Ταταρουσάνου, αλλά δε μπορούσε να κάνει τίποτα ο Ρουμάνος γκολκίπερ όταν είδε ανενόχλητο μπροστά του τον Μήτρογλου, στο 23ο λεπτό. Ηταν τόσο άψογη η λόμπα που δέχτηκε από τον Καραγκούνη, που το γκολ δε θα χανόταν από τον Κώστα ακόμα κι αν δεν ήταν στην καλύτερη φόρμα της ζωής του!

Με το 0-1, χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια των γηπεδούχων. Είναι, που είναι, άστατοι στη συμπεριφορά τους, δεν είχαν και σχέδιο ανατροπής της κατάστασης, ώστε να στριμώξουν, έστω για λίγο, την ελληνική ομάδα. Τους παρέσυρε κάπως η αφύπνιση της εξέδρας, μετά το αυτογκόλ (55'), αλλά δεν τους έφερε παρά μόνο μία φορά σε θέση βολής, με την απόκρουση του Καρνέζη σε σουτ του Χόμπαν (62'). Στο χορτάρι, όσο κι αν ούρλιαζε το κοινό, κυρίαρχος ήταν, και θα παρέμενε μέχρι τέλους, η δική μας εθνική, που μπορεί να χάρηκε πολύ λιγότερο από δαύτους, την ημέρα που κληρώθηκαν τα μπαράζ, αλλά χώρεσε όλο το γλυκό πιοτό της πρόκρισης στο δικό της ποτήρι.

Το Μουντιάλ, για τους διεθνείς μας, αρχίζει σε 17 μέρες, όταν η FIFA θα κληρώσει στη Μπαΐα της Βραζιλίας τους 8 ομίλους της τελικής φάσης. Επικεφαλής θα τεθούν οι Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία, Κολομβία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Βέλγιο. Η εθνική μας θα συμπεριληφθεί σε γκρουπ δυναμικότητας που απαρτίζεται μόνο από ευρωπαϊκές ομάδες, καθώς το μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι το γεωγραφικό.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ταταρουσάνου, Μάτελ, Ρατ (26’ Λατοβλέβιτσι), Κίρικες, Γκοϊάν, Χόμπαν, Τανάσε, Στάνκου (86’ Γκροζάφ), Τόρζε (56’ Νικουλάε), Μαξίμ, Μαρικά.
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης (72’ Βύντρα), Παπασταθόπουλος, Σιόβας (80’ Μανωλάς), Χολέβας, Τζιόλης, Μανιάτης, Καραγκούνης (73’ Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.