EuroLeague: Ολυμπιακός 71 -62 Φενέρ

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με +23 κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, κινδύνεψε στο τέλος, αλλά πήρε τη μεγάλη νίκη με 71-62 και άφησε πίσω του την τουρκική ομάδα στην κατάταξη της EuroLeague.

Έπαιξε χωρίς τον Ντάνιελ Χάκετ, τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Δημήτρη Αγραβάνη. Ο Βασίλη Σπανούλης ένιωσε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς στο 18' και έπαιξε... μισός για ένα ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός όμως αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα.  Για κάθε ένα... πόδι που του κόπηκε, εμφανίστηκαν δύο κι έτσι, λοιπόν, έριξε στο καναβάτσο την Φενέρμπαχτσε, με το τελικό 71-62 να είναι... τιμητικό για τους φιλοξενούμενους.

Ο Κεμ Μπιρτς και ο Πάτρικ Γιανγκ κυριάρχησαν στις ρακέτες, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι, ο Ερικ Γκριν και ο Ματ Λοτζέσκι έπαιξαν για τον αρχηγό τους όταν δεν μπορούσε να σκοράρει...  Μαζί τους οι Βαγγέλης Μάντζαρης και Κώστας Παπανικολάου έδωσαν πολλές λύσεις, ειδικά στην άμυνα, με την παρουσία τους στο πίσω μέρος του παρκέ να είναι πληθωρική στο διάστημα της ερυθρόλευκης κυριαρχίας.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός άντεξε, έστω κι αν στο τέλος ένιωσε την καυτή ανάσα των Τούρκων. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν να προηγούνται ακόμα και με 23 πόντους στο 22', η Φενέρ μείωσε μέχρι και στους 4 πόντους στο 38', αλλά όταν χρειάστηκε, ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκεί. Πέτυχε ένα μεγάλο καλάθι, διαχείρίστηκε ιδανικά την κατάσταση στο κρίσιμο δίλεπτο και έτσι κράτησε τη μεγάλη νίκη... Τη 10η στην φετινή EuroLeague, που τον κρατά στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

MVP
Ο Κεμ Μπιρτς και ο Πάτρικ Γιανγκ συνέθεσαν ένα εκπληκτικό δίδυμο ψηλών, που κυριάρχησε απόλυτα μέσα στις ρακέτες. Ειδικά ο Μπιρτς είχε 10 πόντους  (5/8 δίποντα), 13 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και 24 στην αξιολόγηση.  Ο δε Γιανγκ είχε 6 πόντους (3/4 δίποντα), 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 11 στην αξιολόγηση.

Η Φενέρ είχε 1/9 τρίποντα και 8/23 δίποντα στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχε μόλις 21 πόντους σε αυτό το διάστημα κι εκεί τελείωσαν όλα γι αυτήν. Με 9 στα 32 εντός παιδιάς ήταν αδύνατο να διεκδικήσει κάτι καλό μέσα στο Στάδιο Ειρήνης. Κάτι βέβαια που είχε να κάνει με την άμυνα του Ολυμπιακού, που δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Τούρκους. Στο δεύτερο μέρος η Φενέρ σκόραρε περισσότερο, αλλά και πάλι δεν προλάβαινε.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε για άλλη μια φορά να παίξει με παγίδες και χεντς άουτ τον Σπανούλη και ο αρχηγός του Ολυμπιακού αντέδρασε ακριβώς όπως έπρεπε. Εδιωξε γρήγορα την μπάλα από τα χέρια του, μοίρασε 6 ασίστ αλλά και πολλές πάσες που άνοιξαν την αντίπαλη άμυνα και κάπως έτσι η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 21 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 23 στην έναρξη του δευτέρου μέρους. Οταν αποφάσισε να αλλάξει τακτική στην άμυνα η Φενέρ, μείωσε ακόμα και στους 4 πόντους, αλλά ήταν μάλλον αργά. Ο Ντίξον αστόχησε στο τρίποντο 1:22 πριν από τη λήξη, ο Σπανούλης έβαλε μεγάλο καλάθι αμέσως μετά κι εκεί τελείωσαν όλα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Ολυμπιακός έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις του και κυριάρχησε απόλυτα, στηριζόμενος ως επί το πλείστον στην άμυνά του. Κράτησε την Φενέρ στους 9 πόντους στην πρώτη περίοδο, παίζοντας με αλλαγές. Δεν επέτρεψε καθόλου δημιουργία στους Τούρκους και πήγε το ματς στο ρυθμό του. Συν τοις άλλοις, ο Κεμ Μπιρτς κυριάρχησε απόλυτα και στις δύο πλευρές του γηπέδου και κάπως έτσι έγινε το 18-9 στο 10'.

Η δεύτερη περίοδος ήταν ένα ρεσιτάλ του Βασίλη Σπανούλη, που ναι μεν δεν σκόραρε, αλλά ήταν ιδανικός πλέι μέικερ. Δεν ήταν μόνο οι ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, ήταν συνολικά ο τρόπος που μοίρασε την μπάλα. Βρήκαν πεδίο δράσης ο Ερικ Γκριν (τρία τρίποντα), ο Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ματ Λοτζέσκι και ο Πάτρικ Γιανγκ και ο Ολυμπιακός έκανε μεγάλη εμφάνιση σε αυτό το διάστημα. Στο 16' το σκορ έγινε 31-16, λίγο μετά ο Παπαπέτρου έκανε το 34-17 και στο 19' η διαφορά έφτασε στους 21 (40-19), με τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη. Η δε Φενέρ, τα περίμενε όλα από τον Ιαν Βέσελι, ο οποίος είχε τους 14 από τους 21 πόντους της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου, Παπαπέτρου και Μάντζαρης έκαναν το 46-23 στο 22' και από εκείνο το σημείο και μετά το ματς έγινε περισσότερο ισορροπημένο. Ο Σπανούλης ήταν φανερά επηρεασμένος από τις ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, ο ρυθμός στην επίθεση έπεσε για τον Ολυμπιακό, αλλά αυτό δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους ερυθρόλευκους. Κι αυτό γιατί η Φενέρ απλά μείωσε κατά ένα πόντο (58-40).

Η Φενέρ μείωσε σε 60-49 στο 34' με τον Ντίξον να αναλαμβάνει δράση (σκοράρισμα και δημιουργία) και φάνηκε απειλητική. Ο Λοτζέσκι με μεγάλο τρίποντο έγραψε το 63-49. Οι Τούρκοι μείωσαν σε 65-56 με τον Ντατόμε στο 37' και με 2/2 βολές του Βέσελι σε 65-58.

Ο Ντίξον έφερε ακόμα πιο κοντά την Φενέρ στο 38' με τρίποντο (65-61) και ευτυχώς για τον Ολυμπιακό έχασε άλλη μια ευκαιρία να μειώσει περισσότερο. Ο Σπανούλης απάντησε με μεγάλο καλάθι για να κάνει το 67-61 στο 39', ενώ αμέσως μετά διαχειρίστηκε σωστά το ματς στο τελευταίο λεπτό κι έτσι ήρθε το τελικό 71-62.

Τα δεκάλεπτα: 18-9, 40-21, 58-40, 71-62.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 11 (3), Μπιρτς 10 (13 ριμπ.), Γιανγκ 6 (7 ριμπ.), Παπαπέτρου 12 (2), Σπανούλης 7 (1/7 σουτ, 5/9 βολές, 7 ασ.), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 8 (2), Λοτζέσκι 14 (2).

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Ούντο 3 (5 ριμπ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 5 (1), Σλούκας 10 (1 τρίπ., 6 ασ.), Νάναλι 2, Αρνά, Βέσελι 22 (10 ριμπ.), Κάλινιτς 1, Ντίξον 9 (2), Ντατόμε 10 (2).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.