H εθνική μας έριξε στο καναβάτσο την Ισπανία (79-75)

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την τελευταία νίκη της επί των Ισπανών σε Ευρωμπάσκετ, και 7 απανωτές ήττες στα επίσημα παιχνίδια που έγιναν μετά το 2002, η εθνική μας ομάδα κατάφερε να βάλει πλάτη τον κακό της δαίμονα, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της (79-75) για τη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Συγκλονιστική απόδοση στο δεύτερο και το τέταρτο δεκάλεπτο, διαστήματα στα οποία οι διεθνείς πήραν πλεονέκτημα 22 πόντων! Είκοσι πόντοι από τον Σπανούλη, 11 από Καϊμακόγλου, 10 από Μπουρούση και Πρίντεζη, καλάθια νίκης από τον Μπράμο στο τελευταίο δίλεπτο. Στις 22.00 το τζάμπολ του αγώνα Σλοβενίας-Ιταλίας.

Να'χει δίκιο, τελικά, ο Σπανούλης, που λέει ότι το μόνο που "χάλασε" την εθνική, στο φινάλε της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ, ήταν ο δικός του τραυματισμός; Να'χαν δίκιο, επίσης, όσοι προέτρεπαν τον Τρινκιέρι να συμμαζέψει επιτέλους το ρόστερ, ώστε να παίξουν περισσότερο αυτοί που είναι ικανοί για περισσότερα; Να'χαν δίκιο όσοι διεθνείς υποστήριζαν ότι το δικό τους μάτι δε γυάλιζε, και δεν τους έφταιξε κανένας Ιταλός, και κανένας Φινλανδός;
Ολα έπαιξαν το ρόλο τους, δε χωράει αμφιβολία. Για να μεταμορφωθεί σε αρχόντισσα μία ομάδα που έμοιαζε με... ζητιάνα, προ τριημέρου, από μέσα της βγάζει όλη αυτή τη δύναμη που απαιτείται. Αλλωστε, κανείς αντίπαλος δε χαρίζεται, σε τέτοιο επίπεδο. Ειδικά οι Ισπανοί, που είχαν μάθει, εδώ και έντεκα χρόνια, να "δαγκώνουν" τους διεθνείς μας, πότε έτσι, και πότε αλλιώς.
Αλλά στην αρένα "Στόζιτσε" της Λιουμπλιάνα, οι προκαταλήψεις και τα αναθέματα πήγαν περίπατο, δίνοντας τη θέση τους στη δίψα και το πείσμα. Κι αυτά, περίσσεψαν στην ελληνική ομάδα. Οχι μόνο γενικόλογα, αλλά και ειδικώς. Ποιόν από τους 9 διεθνείς που έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στο σχεδιασμό του Τρινκιέρι μπορεί να βγάλει κανείς λειψό; Τόσο σπουδαία έπαιξαν το ρόλο τους και οι 9, που δεν ήξεραν οι Ισπανοί από ποιόν να φυλαχτούν. Απόδειξη ότι ο Μπουρούσης τους έκοψε τον τσαμπουκά, ο Καϊμακόγλου τους απσυντόνισε, και ο Μπράμος τους αποτελείωσε. Πάνω που νόμιζαν ότι από τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, ή τον Ζήση και τον Σλούκα, θα πάθουν τη ζημιά. Οχι πως δεν τους πόνεσε ακόμα και ο ρούκι μας, ο Καββαδάς...
Εννοείται, από τον Σπανούλη ξεκίνησαν όλα. Μετά το "βαρύ" 16-26 του πρώτου δεκαλέπτου, η ελληνική άμυνα έβγαλε νύχια, και ο "King Bill"... φωτιές! Με σερί 24-8, παρ' όλο που ξόδευε ασκόπως αρκετές βολές της, η εθνική πέρασε στη θέση του οδηγού (40-34 στο 19', 41-38 στη λήξη του ημιχρόνου), κι ήξερε πια τη συνταγή της νίκης. Γι' αυτό κι όταν κόλλησε πάλι, στην επίθεση (48-53 στο 28' και 52-57 στο 30'), την ανέσυρε πάλι στο παρκέ, και με 27 πόντους (με 11/12 βολές, καιρός ήταν!), πράγμα σπάνιο για τέταρτη περίοδο (όσο σπανίζουν και τα 6 λαθάκια της εθνικής, κόντρα στα 17 των αντιπάλων της), άρπαξε το ροζ φύλλο του αγώνα στα χέρια.

Παίξαμε ένα παιχνίδι με την πλάτη στον τοίχο, μετά από δύο άσχημα παιχνίδια που αδικήσαμε τον εαυτό μας. Η ομάδα πείσμωσε όμως, κάναμε ένα πολύ μεγάλο ματς και καταφέραμε να πάρουμε τον πρώτο από τους τρεις τελικούς που έχουμε μπροστά μας. Να κρατήσουμε τα καλά μας σημεία, να ρίξουμε τους τόνους και να κοιτάξουμε τα επόμενα παιχνίδια. Δε ξεκινήσαμε καλά, αλλά στη συνέχεια παίξαμε πολύ καλή άμυνα και ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τη Σλοβενία πρέπει να βγάλουμε το ίδιο πάθος και να είμαστε τα ίδιο συγκεντρωμένοι".

O Αντρέα Τρινκιέρι δήλωσε: "Ηταν μια καλή νίκη, αλλά δυστυχώς έχουμε δρόμο ακόμη. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετική ομάδα, περιορίσαμε τα λάθη μας και όταν θες να νικήσεις μια μεγάλη ομάδα χρειάζεσαι μεγάλους παίκτες και μεγάλα σουτ. Αυτά τα είχαμε. Η νίκη ήρθε πάντως επειδή είχαμε μία πολύ καλή προσπάθεια στην άμυνά μας. Οι ιστορικές νίκες είναι, κακά τα ψέματα, στο τέλος. Ηταν πάντως μια σημαντική νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο που σεβόμαστε πολύ. Οι τελευταίες μέρες δεν ήταν εύκολες. Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας. Κάθε παιχνίδι είναι πόλεμος, με πολλές επαφές και πρέπει να προσαρμοστούμε. Η Σλοβενία θα παίζει έτσι, το Σάββατο, σε γεμάτο γήπεδο και θα έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας".

ΕΛΛΑΔΑ (12/33 δίποντα, 9/20 τρίποντα, 28/38 βολές, 19-9 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 6 λάθη, 9 κλεψίματα): Σλούκας 5, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4(1), Σπανούλης 20(3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5(1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11(2), Μπράμος 8(2), Πρίντεζης 10.
ΙΣΠΑΝΙΑ (17/35 δίποντα, 8/20 τρίποντα, 17/18 βολές, 23-11 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 17 λάθη, 4 κλεψίματα): Αγκουϊλάρ 3(1), Φερνάντεθ 20(2), Ροντρίγκεθ 3(1), Ρέϊ, Καλντερόν 5(1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9(1), Σαν Εμετέριο 4, Γιούλ 2, Γκασόλ 20(1), Μουμπρού 3(1).

Η βαθμολογία του Β' ομίλου (ένα ματς λιγότερο έχουν Σλοβενία και Ιταλία) διαμορφώθηκε ως εξής: Κροατία 5, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία 4, Σλοβενία 3.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.