35 ξεχωριστές ιδέες για μεζεδάκια!

Σαλάτες-αλοιφές, ντιπ, ντάκοι, κρεατικά, τυροκομικά, πιτάκια κι άλλα πολλά μπορούν να γίνουν γευστικά μεζεδάκια για τη συνοδεία της μπύρας ή του κρασιού!

Αγαπημένο θέμα του ελληνικού τραπεζιού στο σπίτι ή στην έξοδο για φαγητό, οι μεζέδες γίνονται πάντα δεκτοί με ενθουσιασμό. Μπαίνοντας στο μαγειρικό κλίμα της προετοιμασίας τους, θα χρειαστούμε πολλές ιδέες, σωστή οργάνωση και προγραμματισμό.

Μελιτζανοσαλάτα: Η βάση είναι απλή: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο μέχρι να «κάτσει» το επάνω μέρος τους. Βγάζουμε την ψίχα με κουτάλι και την αναμειγνύουμε με δεκάδες πιθανά υλικά, όπως ξίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι, ταχίνι, γιαούρτι, φρέσκα μυρωδικά, μουστάρδα, μαγιονέζα ΄ή ό,τι άλλο μπορεί να έχουμε στο ψυγείο ΄ή μας φανεί ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή.

Ταραμοσαλάτα: Ολοι ξέρουμε τη συνταγή. Μπορούμε να παίξουμε εύκολα με τη βάση της και αντί για ψωμί ή πατάτα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο λαχανικό, όπως η σελινόριζα, οι αγκινάρες ή τα γογγύλια.

 Τυροκαυτερή: Χτυπάμε τυρί φέτα μαζί με καυτερή πιπεριά. Αν θέλουμε να την παραλλάξουμε λίγο, μπορούμε να αναμείξουμε διαφορετικά τυριά ή και λίγο αλλαντικό (π.χ. παστουρμά).

 Τζατζίκι: Δεν υπαρχει κανενας λογος να το «πειράξουμε», εκτος αν θέλουμε να μετριασουμε την έντονη μυρωδιά του. Σε αυτήν την περιπτωση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ωμό σκόρδο με ψημένο στον φούρνο, να του προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ΄ή ακόμη και σταφίδες.

Ντάκος: Εκτός της βασικής συνταγής, μπορούμε να τον προσφέρουμε με κάθε λογής όσπριο ή άλλα μαλακά τυριά, διάφορα χορταρικά, παστωμένα ψάρια, λαχανικά τουρσί.

Πιπεριές ψημένες και αντζούγιες πάνω σε ψωμί. Θα χρειαστούμε, επίσης, ελαιόλαδο, κάππαρη και λίγο καλό ξίδι.

Ψαρι παστό σε ψητό ψωμάκι μαζί με λίγη φάβα, ελαιόλαδο και κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Λουκάνικα ψιλοκομμένα και σοταρισμένα μαζί με λίγο τυρί της αρεσκείας μας και φυλλαράκια ρόκας.

Γαύρος
μαριναρισμένος μαζί με λίγο κρεμμύδι και κάππαρη.

Ντοματάκια λιαστά ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, βασιλικό και μανούρι.

Σολομός καπνιστός ψιλοκομμένος με φρέσκια μυζήθρα, κρεμμυδάκι, κάππαρη και άνηθο.

Mανιτάρια ψιλοκομμένα, σοταρισμένα καλά με σκόρδο και μαϊντανό και σβησμένα με λίγο κρασί λευκό και μουστάρδα.

Τόνος από κονσέρβα, μαζί με λεμόνι, ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Mικρά Σουβλάκια:  Mε κεμπάπ. Αναμειγνύουμε τον κιμά με μπόλικα μπαχαρικά, το ζουμί από τριμμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, λίγο αβγό και λίγη σόδα μαγειρική. Βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα, και αφού δέσει, περνάμε μικρά κομμάτια στα ξυλάκια και τα ψήνουμε.

Με ψαρονέφρι λεπτοκομμένο και μαριναρισμένο, περασμένο σαν «κύμα» στο καλαμάκι.

Mε μία μεγάλη γαρίδα περσμένη κατά μήκος στο καλαμάκι. Αλατοπιπερώνουμε και την ψήνουμε.

Mε μοσχαρίσιο φιλέτο σε κύβους, περασμένους στο σουβλάκι με ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς. Μια καυτερή μουστάρδα το συνοδεύει τέλεια.

Mε κύβους γραβιέρας, ντοματίνια, ζαμπόν και μυρωδικά, ελαφρώς ψημένα στον φούρνο.

Σαγανάκι με τυρί: παναρισμένο σε αλεύρι με πάπρικα, μετά περασμένο από αβγό, μυρωδικά ψιλοκομμένα και σουσάμι. Προαιρετικά, ραντίζουμε με μέλι.

Mε καλαμαράκια Το σαγανάκι είναι το τέλειο σκεύος για το ψήσιμό τους καθώς δεν χρειάζονται πολύ ώρα στον φούρνο. Η απόλυτη γέμιση είναι 2-3 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα μαζί με ψιλοκομμένες μαύρες ελιές και λίγη παρμεζάνα, ενώ στα υγρά του σκεύους, πέρα από ελαιόλαδο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αρακά κονσέρβας μαζί με τα υγρά του.

Mε γαρίδες, λευκά φασόλια βρασμένα, λίγη φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό ψιλοκομμένα: Συνδυασμός γήινος και θαλασσινός.

Mε λουκάνικα: Είναι η τέλεια βάση. Τα σοτάρουμε και τα ψήνουμε με βρασμένη πατάτα, μπόλικο λεμόνι, εαιόλαδο και ρίγανη στο τέλος.

Mε χταπόδι προβρασμένο, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο.

Mε κεφτεδάκια, στα οποία προσθέτουμε ντομάτα φρέσκια, τυρί και πιπέρι.

Ελιές γεμιστές: Σοτάρουμε μπέικον ψιλοκομμένο και στη συνέχεια το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε λίγο πελτέ ντομάτας, μία φέτα ψωμί τριμμένο, παρμεζάνα, 1 κρόκο αβγού, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις ελιές, τις πανάρουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Λαχανικά στον ατμό σερβιρισμένα με μαγιονέζα στην οποία προσθέτουμε ξίδι, ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο λιωμένο και από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.

Κεφτεδάκια από λαχανικά που έχουμε στην παραδοσιακή μας κουζίνα: Χορτοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κ.λπ. Συνοδεύουμε με κάποιο από τα ντιπ που προαναφέραμε.

Tυροπιτάκια με φέτα θρυμματισμένη ανακατεμένη με αβγά, γάλα, ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι. Τυλίγουμε σε τρίγωνα και ψήνουμε ή τηγανίζουμε.

Με βάση το γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα γιαούρτι στραγγιστό πλήρες. Εναλλακτικά, αντί των μυρωδικών, χρησιμοποιούμε διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά ή τουρσί μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγη μουστάρδα.

Ντιπ με γιαούρτι ανακατεμένο με λακέρδα ψιλοκομμένη, κάππαρη, λεμόνι και αλατοπίπερο.

Γουακαμόλε: Λιώνουμε το αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε λευκό και πράσινο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένΑ, λίγο σκόρδο, καυτερή πιπεριά, μπόλικο λάιμ, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Τόσο απλά. προαιρετικα, βάζουμε και λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα και κάποιο όξινο φρούτο επίσης ψιλοκομμένο.

Με αβοκάντο λιωμένο, φέτα θρυμματισμένη, και ντομάτα και σκόρδο ψιλοκομμένα, στα οποία προσθέτουμε ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη, κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο επίσης ψιλοκομμένο, αρκετό ελαιόλαδο και λευκό ξίδι από κρασί.

Χούμους: Πρόκειται για το γνωστότερο ντιπ διεθνώς. Γίνεται με ρεβίθια λιωμένα, χυμό από λεμόνι, ελαιόλαδο, μυρωδικά και ταχίνι. Αν θέλουμε, μπορούμε όταν λιώνουμε τα ρεβίθια, να προσθέσουμε στο μπλέντερ λίγο καλαμπόκι βρασμένο. Εναλλακτικά, θα βάλουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα: Κλασικός παραδοσιακός μεζές με γέμιση από κιμά και ρύζι ή μόνο με ρύζι (τα γιαλαντζί).

Κολοκυθανθοί, ντοματάκια, πιπεριές. Ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να τα σερβίρουμε γεμιστά με τυριά, κιμά ή ψάρι, ως ορεκτικό μεζέ.