8 τρόποι να απολαύσετε τα αυγά

Οι τρόποι να καταναλώσει κανείς τα αυγά είναι πολλοί και ταιριάζουν σε κάθε ώρα της ημέρας, αν και συνηθίζεται να τα προτιμούμε στο πρωινό μας. Ας δούμε 8 εκδοχές των αυγών, εκτός από τις συνηθισμένες της ομελέτας, των βραστών ή τηγανητών συνταγών.

Τα αυγά είναι ένα από τα δώρα της φύσης και της… κότας στον άνθρωπο. Σε κάποιες χώρες καταναλώνονται τα αυγά πολλών πτηνών, αλλά συνηθέστερη είναι η κατανάλωση εκείνων της κότας.

Οι τρόποι να τα απολαύσει κανείς είναι πολλοί. Για πρωινό ωστόσο, συνηθίζεται να καταναλώνονται είτε τηγανιτά, είτε βραστά ή ποσέ, ενώ συνηθισμένη είναι η ομελέτα με ό,τι μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε αυτή. Κι αν ένα πιάτο με 2 αυγά μάτια, με ζουμερό κρόκο και 2 φέτες ψωμί, είναι σίγουρα μια όαση πρωί-μεσημέρι-βράδυ, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές, για να απολαύσουμε ένα αυγό σε όλα τα γεύματα της ημέρας μας.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό στη διατροφή σας, προσθέτετε 6 πολύτιμα γραμμάρια πρωτεΐνης, βιταμίνες A, B, E, B12, σίδηρο, ψευδάργυρο και Ω-3 λιπαρά οξέα. Ακολουθούν 8 ιδέες για να εντάξετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά του αυγού και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας σας, μετά το πρωινό.

Carbonara
Η αγαπημένη στους περισσότερους συνταγή ζυμαρικών απαιτεί ωμά αυγά για να μοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με την ιταλική της εκδοχή. Αν θέλετε να γλιτώσετε θερμίδες, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χοιρινό μπέικον με ζαμπόν γαλοπούλας, αλλά σε καμία περίπτωση μην αφαιρέσετε από τη συνταγή… τα αυγά! Διαβάστε εδώ πώς να φτιάξετε την τέλεια καρμπονάρα)

Πίτσα ή πεϊνιρλί με αυγό
Είναι πιθανό να μην έχετε δοκιμάσει να προσθέσετε ένα αυγό επάνω στο πεϊνιρλί ή την πίτσα σας. Είναι επίσης, πιθανό να μην το έχετε σκεφτεί καν. Όσοι όμως το έχουν δοκιμάσει, το συστήνουν ανεπιφύλακτα. Άλλωστε το αυθεντικό πεϊνιρλί θέλει ένα αυγό μάτι επάνω του. Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε σπιτική πίτσα, λίγο πριν ψηθεί τελείως, βγάλτε τη από το φούρνο και σπάστε μερικά αυγά στην επιφάνειά της. Βάλτε τη ξανά στο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια αλλά μη δώσετε το χρόνο και στους κρόκους να σφίξουν. Αφήστε τους ζουμερούς για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση.

Σπιτικό τηγανιτό ρύζι
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τηγανιτό ρύζι ακόμα και αν δεν είστε ειδικός στην κινεζική κουζίνα. Αφού βράσετε το ρύζι σας, φροντίστε να σπάσετε μερικά αυγά στο wok και να τα μαγειρέψετε, προτού προσθέσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπεριές, καλαμπόκι) και το ρύζι. Αυτή η ιδέα είναι εξαιρετική για το πολυκαιρισμένο ρύζι που έχετε κρατήσει στο ψυγείο και ξαφνικά από «μπαγιάτικο» θα γίνει… «κινέζικο».

Σάντουιτς με βραστό αυγό
Τα αυγά βραστά είναι μια καλή και εύκολη λύση για δύσκολες ώρες που η πείνα «θερίζει». Μια από αυτές τις ώρες, μπορείτε να κόψετε ένα βραστό αυγό σε φέτες και να το βάλετε σε ένα λαχταριστό σάντουιτς με φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης, μερικές φέτες φρέσκια ντομάτα και λίγη σάλτσα πέστο για γεύση. Οι φυτικές ίνες από την ολική άλεση, το λυκοπένιο της ντομάτας και τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, αναβαθμίζουν πολύ το γεύμα ακόμα και αν πρόκειται μονάχα για ένα σάντουιτς. Το αυγό άλλωστε ταιριάζει στο σάντουιτς και με πλήθος άλλων υλικών, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, το καλαμπόκι, το αγγούρι, το μαρούλι κ.α.

Καναπεδάκια με αυγά
Αν θέλετε πραγματικά να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας, φροντίζοντας για την καλή τους διατροφή και να μην τους σερβίρετε πατατάκια και μπατόν-σαλέ, δοκιμάστε για αλλαγή να φτιάξετε μια εκδοχή των βραστών αυγών που αγαπούσαμε πολύ τη δεκαετία του ’80. Λιώστε τους κρόκους μαζί με μαγιονέζα, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα και ξαναγεμίστε με το μίγμα τις «θήκες» που δημιουργήθηκαν στα αυγά μετά την αφαίρεση των κρόκων τους. Μπορεί να μοιάζει παλιομοδίτικο αλλά είναι πεντανόστιμο, θρεπτικό και πολύ όμορφο. Μήπως να θυμηθούμε και το ρολό κιμά με αυγό;

Smoothie
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα πραγματικά δυναμωτικό χυμό, προσθέστε ένα ωμό αυγό στον αποχυμωτή με τα υπόλοιπα υλικά. Η κοινή τακτική που ακολουθούν οι αθλητές είναι εφαρμόσιμη από καθέναν από εμάς, που απλά θέλει λίγη παραπάνω ενέργεια στην καθημερινότητά του. Ρίξτε στον αποχυμωτή φρούτα όπως μούρα, σταφύλια, μπανάνα, ένα αυγό και ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Έτσι κάθε ποτήρι θα περιέχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με βιταμίνες A, C και μπόλικο κάλιο.

Καγιανάς ή κουκουβάγια ή στραπατσάδα ή αυγά με ντομάτα
Όπως κι αν αποκαλείτε αυτό το υπέροχο πιάτο, το σίγουρο είναι ότι το φτιάχνετε αναμιγνύοντας φρέσκια ντομάτα, αυγά και ελαιόλαδο. Μπορείτε να αφήσετε τα αυγά να ψηθούν ολόκληρα στο τηγάνι ανάμεσα στο χυμό της ντομάτας ή να τα αναμίξετε. Για μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου, προσθέστε αν θέλετε και κιμά στη ντομάτα ή παστουρμά.

Τάρτα με αυγά και σπανάκι
Το βραστό σπανάκι ή το σπανακόρυζο ίσως να μην είναι το αγαπημένο σας φαγητό. Αν προσθέσετε όμως τη νοστιμιά ενός αυγού και ενός φύλλου τάρτας, τότε έχετε τη δυνατότητα να το μετατρέψετε σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Σοτάρετε ½ κιλό σπανάκι μαζί με ένα κρεμμύδι και λίγο σκόρδο μέχρι να μαραθεί αρκετά. Στη συνέχεια ανακατέψτε το μίγμα με 3 χτυπημένα αυγά, αλάτι και πιπέρι και απλώστε το επάνω σε ένα φύλλο τάρτας που θα έχετε στρώσει σε ένα πυρέξ. Τρίψτε και 1/4 kg φέτα από πάνω και ψήστε μέχρι γίνει η ζύμη χρυσαφένια.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.