BMJ Open: Πώς τα χορταρικά τονώνουν την καρδιά.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μια διατροφή απώλειας βάρους που μειώνει τους υδατάνθρακες και αυξάνει τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης σε συνδυασμό με έλαια λαχανικών, προσφέρει ευκαιρία για τη βελτίωση της χοληστερόλης LDL και του σωματικού βάρους.

Σε έρευνα του 2017, ο Dr. David Jenkins, του St. Michael's Hospital, στο Τορόντο, ανακάλυψε ότι η δίαιτα Eco- Atkins, χαμηλή σε υδατάνθρακες και χορτοφαγική, ήταν αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Τώρα, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί επίσης ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 10% σε διάστημα 10 ετών.

Σύμφωνα με τον Dr. Jenkins, πολλές διατροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με απώλεια βάρους. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι περισσότερες από αυτές ενσωματώνουν ζωικές πρωτεΐνες και λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Αντίθετα, διατροφές υψηλές σε φυτικές πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας περιορίζοντας τη χοληστερόλη LDL.

Καθώς η διατροφή Eco-Atkins αποτελείται από τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε φυτικές πρωτεΐνες , η ομάδα του St. Michael θέλησε να διαπιστώσει αν αυτή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Για την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''BMJ Open'', οι ερευνητές αξιολόγησαν 39 υπέρβαρους άντρες και γυναίκες μεταξύ Απριλίου 2015 και Νοεμβρίου 2017.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε τη δίαιτα Eco-Atkins για 6 μήνες, ενώ η άλλη ακολούθησε μια διατροφή με υψηλούς υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές ενθάρρυναν όσους ακολούθησαν τη διατροφή Eco-Atkins να τρώνε περίπου το 60% των διατροφικών τους απαιτήσεων.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να στοχεύσουν στην πρόσληψη του 26% των θερμίδων από υδατάνθρακες, του 31% από πρωτεΐνες και του 43% από λιπαρά- κυρίως από έλαια λαχανικών.

Στο τέλος της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διατροφή Eco-Atkins είχαν 10% χαμηλότερη χοληστερόλη και έχασαν κατά μέσον όρο 2 κιλά επιπλέον σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν τη διατροφή που ήταν υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μείωση της χοληστερόλης και του βάρους ως μείωση 10% του κινδύνου καρδιοπάθειας σε διάστημα 10 ετών.

Ο Dr. Jenkins, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν στο γενικό πληθυσμό επειδή οι συμμετέχοντες είχαν την ελευθερία να επιλέξουν τα δικά τους τρόφιμα από κατάλογο που περιέγραφε αυτά που επιτρεπόταν να καταναλώσουν. Αυτό αύξανε την τήρηση της δίαιτας.

Κατέληξε ότι μια διατροφή απώλειας βάρους που μειώνει τους υδατάνθρακες και αυξάνει τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης σε συνδυασμό με έλαια λαχανικών προσφέρει μια ευκαιρία για τη βελτίωση της χοληστερόλης LDL και του σωματικού βάρους.