Χορός με τα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ

Η ζωή έξι φίλων από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι προχωρημένη ηλικία. Εξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας μέσα σε έναν κόσμο μεγάλο, ρευστό και αεικίνητο σαν τα «κύματα» της θάλασσας. 

Στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα» βασίζεται το «Elvedon», η δουλειά του Χρήστου Παπαδόπουλου που παρουσιάζεται στο θέατρο «Πόρτα» από τις 2 Μαρτίου και για πέντε μόνο παραστάσεις (κάθε Δευτέρα στις 9.15 μ.μ.).

Το κύριο στοιχείο από το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, που αποτελεί έμπνευση και θεματική της παράστασης, είναι η διαρκής συμπαντική ροή του χρόνου: μια πανίσχυρη δύναμη αλλαγής που ορίζει έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο όπου γέννηση και θάνατος, έρωτας και φιλία, ατομικό και κοινωνικό αποτελούν ενοποιημένη συνέχεια καθώς και την έκφανση μιας αδιατάρακτης νομοτέλειας.

Η έννοια αυτή της διαρκούς ροής αποτελεί τον πυρήνα της παράστασης, όπου η κίνηση μέσα απο την επανάληψη και τη σταδιακή οργανική εξέλιξή της, αποτελεί τον βασικό τρόπο αφήγησης. «Το σημαντικότερο που ανάγνωσα στο έργο, πέρα από τις εκφάνσεις της ζωής των ηρώων, είναι η έννοια της ροής του χρόνου μέσα σε αυτές. Ανεξάντλητος και ασταμάτητος» τονίζει ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η ζωή μας είναι κάτι που ξεκινά και κινείται. Δεν έχουμε καμία επιλογή, δεν μπορούμε να σταματήσουμε, να κάνουμε μια παύση, μια ανάπαυλα. Μέσα σε αυτήν τη συνθήκη ζούμε. Αυτή η απλή παραδοχή που υπάρχει διάχυτη μέσα σε όλο το κείμενο της Γουλφ, με γοήτευσε και με ώθησε να το κάνω παράσταση χορού».

Τα «Κύματα» έχουν έναν σταθερό ρυθμό, ρυθμολογία, επαναληπτικότητα. Και είναι ο «συντονισμός αυτού του ρυθμού με τον ρυθμό μέσα μας που κάνει τη στιγμή που στεκόμαστε απέναντί τους πολύτιμη. Η ενατένιση με την ενδοσκόπηση άρρηκτα δεμένες. Η στιγμή που το μυαλό μας είναι ενεργό, καθαρό και ελεύθερο. Αυτή η στιγμή με ενδιαφέρει. Το στοίχημα να δημιουργήσεις ένα έργο που να αφηγείται λίγα, ενώ παράλληλα να επιτρέπει στο κοινό να σκεφτεί και να νιώσει πολλά περισσότερα».

Τη χορογραφία υπογράφει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, τη μουσική ο Coti K, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκoρού και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασσόπουλος. Χορεύουν Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Χαρά Κότσαλη, Νώντας Δαμόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Νάντη Γώγουλου.