Η Λέχου ανεβαίνει στο «Λεωφορείον ο πόθος»

Η Μπλανς Ντιμπουά, μια υπερευαίσθητη, ώριμη ηλικιακά -και διόλου συναισθηματικά- γυναίκα φτάνει εξαντλημένη και πάμφτωχη στην πόρτα της μικρότερης αδελφής της, Στέλλα, και του συζύγου της Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Η Μπλανς εγκαθίσταται σχεδόν απρόσκλητη στο ολίγων τετραγωνικών φτωχικό σπίτι του ζευγαριού και επιμένει να ζει νοσταλγώντας περασμένα «μεγαλεία». Η κόντρα της Μπλανς με τον πουριτανό και σκληροτράχηλο οικονομικό μετανάστη από την Πολωνία, Στάνλεϊ, κρύβει έναν απαγορευμένο και έντονο ερωτισμό.

Το «Λεωφορείο ο πόθος», το αξεπέραστο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται από το Σάββατο, στο θέατρο «Ανεσις», σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Λεβάν Τσουλάτζε, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η Κατερίνα Λέχου θα αναμετρηθεί με την εμβληματική ηρωίδα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, την Μπλανς Ντιμπουά, ενώ ο Τάσος Ιορδανίδης θα ερμηνεύσει τον «μυθικό» Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

«Το μέλλον ανήκει στο αληθινό θέατρο και όχι απαραίτητα στο πλούσιο» λέει ο Λεβάν Τσουλάτζε. Για τον ίδιο το «Λεωφορείο» ήταν μια πρόκληση. «Οπως κάθε σκηνοθέτης έτσι κι εγώ δεν θέλω να ακολουθώ την πεπατημένη», σημειώνει.

«Το έργο, όμως, είναι τόσο καλοφτιαγμένο που δεν μπορείς να επέμβεις στη δομή του. Οι όποιες αλλαγές δοκιμάσαμε μας οδηγούσαν στο πρωτότυπο», τονίζει για να προσθέσει ότι το κείμενο «δίνει δυνατότητες εσωτερικής διαδικασίας στους ηθοποιούς».

Ο σκηνοθέτης τονίζει, επίσης, ότι το «αίσθημα του οικογενειακού θεάτρου που βρήκε στην Αθήνα δεν θα το ξεχάσει» και ότι «θα ήταν ευτυχής εάν ήξερε Ελληνικά. Οι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί στον συντονισμό και καλύπτουν το έλλειμμα επικοινωνίας».

Η επιλογή του Λεβάν Τσουλάτζε έγινε από τον Τάσο Ιορδανίδη, ύστερα από έρευνα, για τον λόγο ότι ήθελε «μετά τη βαριά κληρονομιά που του άφησε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος να χτίσει το κάτι παραπάνω πάνω σε αυτή... Είναι τόσο καταπληκτικός σκηνοθέτης που θα ήθελα να του κάνω συμβόλαιο για τα επόμενα 10 χρόνια!» υποστηρίζει. «Πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο καλλιτέχνη. Αισθανόμαστε ευλογημένοι».

Μικρούτσικος
Ο σκηνοθέτης επέλεξε μερικές από τις λιγότερο γνωστές συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου για τη μουσική επένδυση της παράστασης.

Γιατί όμως ο συνθέτης επιμένει κλασικά; «Υπάρχει η βαρβαρότητα της εποχής, η πλήρης οικονομική αδυναμία. Αρα είναι ρεαλιστικό να κάνουμε κάτι ανάλαφρο και να καταργήσουμε οτιδήποτε ποιητικό. Ομως εάν καταργήσουμε ό,τι μας κρατάει στη ζωή, δηλαδή τη σπουδαία τέχνη, θα είναι σαν να σβήνουμε το χνάρι του ανθρώπου. Η τέχνη είναι αυτό το χνάρι. Δεν γίνεται να μην αμυνθούμε», απαντά ο Θάνος Μικρούτσικος.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές. Σημερινή μορφή και φρέσκια ματιά, έχει φέρει το έργο στο τώρα στα σκηνικά και στα κοστούμια ο Σταύρος Λίτινας. Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Λέχου, Τάσος Ιορδανίδης, Δημήτρης Καπετανάκος, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Δημήτρης Διακοσάββας, Μαριάνθη Φωτάκη, Αντώνης Βαρθαλίτης.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.