Fri08232019

Last updateThu, 22 Aug 2019 12am

Back You are here: Home Entertainment ΝΕΑ SHOWBIZ Θέατρο Τρένο στο Ρουφ: Οι νέοι καλλιτέχνες γιορτάζουν στα «12 Κουπέ»

Τρένο στο Ρουφ: Οι νέοι καλλιτέχνες γιορτάζουν στα «12 Κουπέ»

Κέφι, δημιουργικότητα, νεανική ζωντάνια και θεατές που μετρώνται στο δάχτυλα του ενός χεριού. «Τα 12 Κουπέ» ανοίγουν τις πόρτες τους στους νέους καλλιτέχνες και η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, πιστή στο ραντεβού της και φέτος, εγκαινιάζει την καλοκαιρινή της σεζόν με τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», από την Παρασκευή έως και τις 8 Ιουνίου.

Το ξεχωριστό αυτό «σιδηροδρομικό» φεστιβάλ νεανικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά με πυρήνα το New Wagon της Αμαξοστοιχίας, ένα βαγόνι με δώδεκα μικρά διαμερισματάκια, «Τα 12 Κουπέ». Εδώ χτυπά η καρδιά του φεστιβάλ, όπου νέοι καλλιτέχνες και νεοσύστατες καλλιτεχνικές ομάδες «συνταξιδεύουν» με μικρές ομάδες θεατών και παρουσιάζουν πρωτότυπες σύντομες περφόρμανς σε ένα «ιδιωτικό» διαδραστικό περιβάλλον.

«Η επιτυχημένη πορεία του φεστιβάλ τα προηγούμενα τρία χρόνια μας επιβάλλει τη συνέχισή του, παρά τις απαγορευτικές οικονομικές συνθήκες» σημειώνει η Τατιάνα Λύγαρη, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ.

Σ' αυτό το γιορτινό καλλιτεχνικό δεκαήμερο, 15 ομάδες νέων ανθρώπων προσφέρουν στους θεατές τη ζωντάνια, τη διαθεσιμότητα και το ταλέντο τους σε μία ατμόσφαιρα ευφάνταστης δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής ευφορίας.

Τολμώντας να εκφράζονται καλλιτεχνικά σ' έναν τόσο μικρό χώρο, όπως είναι το κουπέ ενός βαγονιού, έχοντας μόνο από έναν έως έξι θεατές την κάθε φορά, αποδεικνύουν ότι η «Τέχνη, αν θέλει να παραμένει πρωτοποριακή, οφείλει να είναι μακριά από την εμπορευματοποίηση.Είναι μία ιερή εμπειρία τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους λίγους τυχερούς θεατές. Μία ιδιαίτερη θεατρική πράξη, που μόνο η Αμαξοστοιχία με τη μοναδικότητά της μπορεί να προσφέρει».

Οι ομάδες
Η θεατρική περφόρμανς «Clepsydra» (Ομάδα PartSuspended) αναζητά το νόημα που ο χρόνος έχει στη ζωή μας.

«Τετέλεσται»: H μουσικοθεατρική περφόρμανς μιλά για τη νίκη της οδυνώμενης αγάπης (Ομάδα Αχραντη Φλέβα). Τρεις γυναίκες διαφορετικής ηλικίας (92, 52 και 25 ετών) και διαφορετικής κοσμοθεωρίας συναντιούνται στο βαγόνι ενός τρένου στο «Ταξίδι για μία» (Ομάδα Κούλα η Πλανιδού).

Η θεατρική περφόρμανς «Χωρίς Σκιά» είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα από τη συλλογή «Η Αλλη Λέξη» του Γιώργου Δουατζή (Ομάδα Κύμα σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεατρόπολις). Δύο γυναίκες, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, θα τολμήσουν να αντικρίσουν την αλήθεια κατάματα; Στην «Πιο δυνατή», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρίντμπεργκ (Ομάδα των Αλλαγών σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεατρόπολις). Πόσο σημαντικές είναι οι συναντήσεις της ζωής μας, με ανθρώπους, ιδέες και ανάγκες; Με αφορμή δύο? λουλούδια, ο εαυτός και ο άλλος συνταξιδεύουν παρέα, έως το χάραμα στο «Ο Αλλος, ο Εαυτός μου». (Σε) μεγαλώνεις. (Σε) πας. (Σε) αφήνεις. (Σε) ξεχνάς.

Μια ζωή στον «αυτόματο πιλότο». «Φτάνουμε;» (κείμενο / σκηνοθεσία Στ. Αυγουστίδου, Χρ. Κοροβίλα). Δύο παράλληλοι κόσμοι, μία κοπέλα του '40 και μία κοπέλα του σήμερα, ταξιδεύουν στο ίδιο βαγόνι ενός τρένου και λένε «Εβίβα!» (ιδέα / σύλληψη Γεωργία Μπούρδα, Μελίνα Σκούφου).

Tο φεστιβάλ επεκτείνεται παράλληλα και σε όλα τα υπόλοιπα βαγόνια αλλά και στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας με μουσικά live, εικαστικές εγκαταστάσεις, video performances κ.ά.

Η εικαστική παρέμβαση «Τζέημς Τζόυς Καφέ» (Ζ' εργαστήριο ζωγραφικής ΑΣΚΤ, επιμέλεια Γ. Ψυχοπαίδης), «Τα απομεινάρια μιας βαλίτσας» (installation, εικαστική παρέμβαση Vouso), η installation /περφόρμανς «Awakening» (σύλληψη/performance: Δ. Αλιμπέρτης), η αρχιτεκτονική έκθεση «Trenocase» (Σ. Περδικίδου, Ειρ. Βαμβακούσης) και η σάιτ σπεσίφικ περφόρμανς «Lima Syndrome Opp.» (σύλληψη/σκηνοθεσία/επεξεργασία κειμένου/δραματουργία: Ερ. Τσίπρα) συμπληρώνουν το πρόγραμμα των «12 Κουπέ».

Οι περφόρμανς παρουσιάζονται σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα 4 ωρών από τις 8 έως τις 12 το βράδυ. Οι θεατές με το πολύ χαμηλό εισιτήριο των 4 € μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 4 περφόρμανς ανά ημέρα, βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.