Al Di Meola: Απαράδεκτο η Ελλάδα να μένει αβοήθητη

O Al Di Meola,  που επισκέπτεται τη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, όπου έχει αποτυπωθεί ο πιο ώριμος καλλιτεχνικός εαυτός του.

Η σχέση που έχει αναπτύξει ο σπουδαίος μουσικός με το ελληνικό κοινό είναι στενή και ουσιαστική, καθώς φροντίζει να συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές του περιοδείες, ενώ έχει συνεργαστεί και με Ελληνες καλλιτέχνες.

«Εχω εξαιρετικές σχέσεις με Ελληνες μουσικούς και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά η βαθύτερη και σημαντικότερη φιλία μου είναι αυτή με τον ελληνικό λαό. Η μεγάλη κόρη μου, η Οριάνα, είναι μισή Ελληνίδα, καθώς η μητέρα της, η Αντωνία, είναι από την Ελλάδα. Νιώθω λοιπόν πολύ κοντά στους Ελληνες» εξομολογείται ο ίδιος.

Αυτήν τη φορά επιθυμεί να μοιραστεί με το ελληνικό κοινό μια ιδιαίτερα δημιουργική στιγμή του, η οποία εκφράζεται μέσα από τη νέα του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Elysium».

«Αυτός ο τίτλος προέρχεται από μια ελληνική λέξη και διηγείται το προσωπικό μου ταξίδι από τον πόνο της ζωής στον τόπο της απόλυτης ευτυχίας», εξηγεί ο ίδιος εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της νέας αυτής δουλειάς: «Κάθε φορά που παρουσιάζω στο κοινό έναν νέο δίσκο μου νιώθω υπέροχα, γιατί τα κομμάτια του αντικατοπτρίζουν το πού ακριβώς βρίσκομαι ως συνθέτης την εκάστοτε περίοδο».

Και η αλήθεια είναι πως ο Al Di Meola από τα μέσα της δεκαετίας του '70, που ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία, μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργικές φάσεις. Ολα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα.

Το 1974 κι ενώ εκείνος ήταν μόλις 20 ετών, του τηλεφώνησε ο μεγάλος Chick Corea, ο οποίος έχοντας διακρίνει το ταλέντο του τον κάλεσε να παίξει στο θρυλικό γκρουπ του, τους «Return To Forever».

Ο νεαρός μουσικός έβαλε λίγα πράγματα σε μια βαλίτσα κι έφυγε. Ο δρόμος προς την επιτυχία είχε ανοίξει. Μια επιτυχία που μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και περιλαμβάνει αμέτρητες επιτυχημένες εμφανίσεις, βραβευμένους δίσκους και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Κάρλος Σαντάνα, Πολ Σάιμον, Στίβι Γουόντερ κ.ά.

Στην αποψινή εμφάνισή του στο «Gazarte» θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει μεν ως βάση τα καινούργια του τραγούδια, θα περιλαμβάνει ωστόσο και αρκετές σημαντικές στιγμές από το μουσικό παρελθόν του: «Θα παίξω και καινούργια και παλαιότερα κομμάτια μου αλλά και Αστορ Πιατσόλα, και Τζον Λένον, και Πολ ΜακΚάρτνεϊ» εξηγεί ο ίδιος.

Ως πολίτης του κόσμου αλλά και φίλος της Ελλάδας, ο Al Di Meola παρακολουθεί όλα όσα διαδραματίζονται σε σχέση με το Προσφυγικό και εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μείνει αβοήθητη στη διαχείριση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος: «Ολες οι χώρες οφείλουν να μοιραστούν αναλογικά αυτό το πρόβλημα.

Αυτό επιτάσσει η έννοια της ανθρωπιστικής φροντίδας. Η Ελλάδα έχει πιεστεί ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο και όλο αυτό είναι μια επίπονη ανισορροπία. Γιατί να πέφτει όλο αυτό το βάρος κυρίως στην Ελλάδα; Γιατί οι αραβικές χώρες δεν απορροφούν το μερίδιο των μεταναστών που τους αναλογεί; Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.