Μάριος Φραγκούλης: Ταξίδι έως το Μπουένος Αϊρες

Τάνγκο κλασικά, σύγχρονα κλασικά, νεότερα και σε πολλές γλώσσες ερμηνεύει ο καλλιτέχνης στις συναυλίες του ανά την Ελλάδα. Απόψε στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς. 

Ενα γοητευτικό ταξίδι από την Αθήνα μέχρι το Μπουένος Αϊρες προσφέρει ο Μάριος Φραγκούλης στο κοινό που παρακολουθεί το φετινό καλοκαιρινό μουσικό του πρόγραμμα, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ρυθμούς και τις μελωδίες του τάνγκο.

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας ερμηνευτής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει δώσει επιτυχημένενες συναυλίες στο Βεάκειο του Πειραιά, στην Αίγινα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ενώ οι αμέσως επόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις του είναι απόψε, στο Ζηρίνειο Στάδιο της Κηφισιάς, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης και στις 7 του μήνα στη Λάρισα.

Ο έντονος ρυθμός και το πάθος είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική αυτή παράσταση του Μάριου Φραγκούλη: «Το πρόγραμμα περιέχει τραγούδια στον ρυθμό αυτόν που το 2009 η UNESCO τον ανακήρυξε ''μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας''. Τάνγκο κλασικά, όπως εκείνα που γνωρίσαμε από τον Κάρλος Γκαρντέλ, σύγχρονα κλασικά όπως αυτά που συνέθεσε ο Αστορ Πιατσόλα σε στίχους του Οράσιο Φερέρ, αλλά και νεότερα που έχουν φτιάξει Ελληνες και άλλοι Ευρωπαίοι δημιουργοί.

Μ' άλλα λόγια, τάνγκο σε πολλές γλώσσες και σε ένα πρόγραμμα ''φιλικό'' και ευχάριστο τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για εκείνο που είτε έχει έρθει από ξένες χώρες είτε με έχει γνωρίσει από συναυλίες μου στο εξωτερικό.

Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η Αγαθή Δημητρούκα που μας χάρισε συγκλονιστικούς ελληνικούς στίχους στα τραγούδια του Αστορ Πιατσόλα που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά φέτος. Οσοι καταφέρετε να είστε σε μία από τις επόμενες παραστάσεις μας θα νιώσετε κι εσείς, όπως κι εμείς, τη δύναμη του ποιητικού λόγου, τη δύναμη του αυθεντικού ελληνικού στίχου στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε», μας λέει ο ερμηνευτής.

Και όταν τον ρωτάμε τι είναι εκείνο που τον γοητεύει, κυρίως στο τάνγκο, εκείνος μας απαντά: «Ο παθιασμένος του ρυθμός, οι στίχοι του, που νομίζεις ότι συνομιλούν με το δικό μας ρεμπέτικο, και η δύναμή του που πηγάζει και ταυτότοχρονα τρέφει τη δύναμη ενός λαού. Γιατί αυτό είναι τάνγκο: δύναμη που μπορεί να ξεσηκώσει και το πιο ανήμπορο σώμα και την πιο καταρρακωμένη ψυχή».

Ο Μάριος Φραγκούλης, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια διαγράφει μια σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή στο εξωτερικό, έχει επιλέξει να συμπεριλαμβάνει πάντα την πατρίδα του, την Ελλάδα, στα σχέδιά του.

Και όπως κάθε Ελληνας έτσι κι εκείνος νιώθει έντονα συναισθήματα για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας: «Αισθάνομαι λύπη και μαζί απογοήτευση, απορία και πόνο, σαν το παιδί που ξεκίνησε για εκδρομή σε ένα παραδεισένιο μέρος και βρέθηκε, ξαφνικά κι απροετοίμαστα, μέσα στην κόλαση.

Επειδή, όμως, δεν είμαι πια παιδί, προσπαθώ να μη μείνω στη στιγμή, να μην πιστέψω δηλαδή την κόλαση αυτή ως μόνιμη κατάσταση. Προσπαθώ να αισιοδοξήσω και να πω: ''Μπόρα είναι, θα περάσει''.

Οι Ελληνες είναι ένας πολύ μεγάλος λαός που δεν χάνεται, ξέρει να αντιστέκεται ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Εύχομαι ενότητα, αυτοπεποίθηση και δύναμη. Να βλέπουμε όμως πάντα μπροστά μας και ποτέ πίσω»

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.